Η ΕΜΑΚ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στα συντρίμμια των δύο τρένων στα Τέμπη μαζί με τους σκύλους-διασώστες, για την ανεύρεση τραυματιών.
Για να τους απεγκλωβίσουν, αν είναι ακόμα ζωντανοί.
Διαβάστε και ενημερωθείτε για την ιδιότητα και τις ικανότητες των Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης- Search And Rescue Dogs:
Γιατί η μύτη ξέρει, όσα ο άνθρωπος δεν ξέρει!
Με 125 ως και 400 εκατομμύρια οσφρητικών κυττάρων και το 1/8 της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας να είναι αφοσιωμένο στην όσφρηση, μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης.
Tι πραγματικά είναι ένας σκύλος έρευνας ή ένας σκύλος διασώστης, όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε;
Είναι ένας σκύλος εργασίας που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυλής του, του σωματότυπού του, των ενστίκτων του και της εκπαίδευσης που έχει λάβει, είναι ικανός είτε να εντοπίσει ανθρώπους είτε να τους εντοπίσει και να τους διασώσει - μεταφέρει.
Οι σκύλοι διασώστες προέρχονται από φυλές εργασίας, όπως Labrador Retriever, Golden Retriever, German Shepherd, Saint Bernard, Border Collie, Belgian Mallinolis, Newfoundland κ.α και ως εκ τούτου είναι ζώα μεγαλόσωμα, ρωμαλέα ,πιστά και υπάκουα.
Δουλεύουν πάντα μαζί με τον άνθρωπο χειριστή τους ,με τον οποίο αποτελούν μια ομάδα-ένα διασωστικό ζευγάρι, που επιχειρούν πάντα ΜΑΖΙ και συμμετέχει και στην εκπαίδευσή τους.
Αυτή αρχίζει από την ηλικία των 8 εβδομάδων, διαρκεί 2-3 έτη και ποικίλλει ανάλογα με τον τομέα στον οποίο θα εργαστούν, ώστε αντίστοιχα να μάθουν να εντοπίζουν ζωντανούς ή νεκρούς ανθρώπους, όλες τις ανθρώπινες μυρωδιές ή μια συγκεκριμένη που τους έχει δοθεί (Tracking), οσμές στον αέρα (air scent) ή οσμές στο έδαφος (trailing) και να μπορούν να ερευνούν σε ανοιχτό πεδίο (Open area search), χαλάσματα (Disaster search) ή σε χιονοστιβάδες (Avalanche search).
Πρέπει να εξοικειωθούν με το χιόνι, τα σπήλαια, τον πάγο, τη φωτιά, το νερό, τη θάλασσα, καθώς και με τις μεταφορές με τελεφερίκ, ελικόπτερα, μηχανοκίνητα έλκηθρα, σκάφη κ.α , αφού π.χ πολλές φορές, κατά τη μεταφορά τους σε ένα τόπο με ελικόπτερο, κατεβαίνουν δεμένα με σκοινί από αυτό.
Μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους λαμβάνουν την κατάλληλη πιστοποίηση από διάφορους φορείς με ανώτερο τον IRO (International Search and Rescue Dog Organisation) που εξασφαλίζει την αξιόπιστη συμμετοχή των σκύλων σε διεθνείς αποστολές βοήθειας του ΟΗΕ.
Οι σκύλοι διασώστες φέρουν διακριτό γιλέκο κατά την εργασία τους και ενημερώνουν τον άνθρωπο χειριστή τους, γαβγίζοντας όταν μυρίζουν τα θύματα ή μένοντας πλήρως ακίνητοι.
Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με το πεδίο δράσης τους:
-Σκύλοι Χιονοστιβάδων (Avalanche Rescue Dogs) για εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων μετά από χιονοστιβάδες.
Έχουν την ικανότητα να σκάβουν στο χιόνι μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν εκεί που πρέπει.
-Σκύλοι Έρευνας Εγκλωβισμένων ή Σκύλοι Αστικής Έρευνας και Διάσωσης (Disaster Search and Rescue Dogs ή Urban Search and Rescue Dogs) με ειδίκευση στην έρευνα και εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων σε περιορισμένους χώρους και περιοχές καταστροφής (π.χ ερείπια μετά από σεισμό, κατολισθήσεις κ.α.)
-Σκύλοι Έρευνας Αγνοουμένων Ατόμων (Search and Rescue Dogs for missing people) με ειδίκευση στην έρευνα σε ανοιχτό/ φυσικό περιβάλλον
-Σκύλοι Ναυαγοσώστες (Lifeguard Dogs) με ειδίκευση και ικανότητα εντοπισμού λουόμενων και μεταφορά τους στην ακτή (με ή χωρίς χρήση ειδικού εξοπλισμού και μέσων, με ή χωρίς τη συνοδεία Ναυαγοσώστη).
Χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Ιταλία, οι σκανδιναβικές , οι Η.Π.Α κ.α, για να περιπολούν παραλίες, λίμνες και ποτάμια μαζί με ανθρώπους διασώστες .
Μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσεγγίσουν τον λουόμενο χωρίς να βυθιστούν και να τον τραβήξουν προς την ξηρά, είτε προσφέροντάς του το ναυαγοσωστικό σωσίβιο που φέρουν είτε μέσω της λαβή του γιλέκου που φορούν.
Σε περιπτώσεις που είναι αναίσθητος ή δεν μπορεί να πιάσει το σωσίβιο ή την λαβή του γιλέκου, ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί ώστε να γυρίζει το θύμα σε ύπτια θέση(ανάσκελα) με το κεφάλι προς την ξηρά και να το μεταφέρει προς τα έξω πιάνοντάς το από το πάνω μέρος του χεριού χωρίς να του προκαλεί τραυματισμό με το δάγκωμα ή από το μαγιό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
-Σκύλοι Εντοπισμού Πτωμάτων ή Ανθρώπινων Υπολειμμάτων (Cadaver ή Human Remains Detection Dogs).
Στη χώρα μας, σκύλους έρευνας και διάσωσης (Κυνοφιλικές Μονάδες Έρευνας και Διάσωσης) έχουν η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπιση Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας και η Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Στρατού , ενώ υπάρχουν και αρκετές εθελοντικές ομάδες διάσωσης ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Έλληνες Διασώστες κ.α.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Σκύλοι διασώστες της ΕΜΑΚ ψάχνουν στα συντρίμμια των τρένων στα Τέμπη, μήπως βρουν έστω κάποιον τραυματία. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.
Σήμερα θρηνεί και πενθεί όλη η χώρα.
Είμαστε συγκλονισμένοι.
Δεν υπάρχουν λόγια να πεις μετά από αυτό το τραγικό γεγονός.
Κουράγιο, δύναμη στους συγγενείς και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν φοιτητές. Νέοι άνθρωποι.
Καλή ανάρρωση στους τραυματίες.
Comments