Η φιγούρα του σαμουράι είναι ίσως μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες στα anime, τα manga, τις ταινίες, ακόμη και τα βιντεοπαιχνίδια.
Και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι οι χαρακτήρες αυτοί προκαλούν τον θαυμασμό και την περιέργεια πολλών ανθρώπων όχι μόνο στην Ιαπωνία.
Πιθανόν να σας έχει κάνει εντύπωση κάποιος χαρακτήρας με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς εμφανίστηκαν οι σαμουράι, ποιοι ήταν αυτοί οι πολεμιστές που κυβέρνησαν την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Shogunate Tokugawa (1603-1868), ποια ήταν τα έθιμά τους και ποιον ρόλο έπαιζαν στην αρχαία Ιαπωνία;
Σας φέρνουμε τις απαντήσεις και πολλά άλλα ,που πρέπει να διαβάσετε!
Οι πρώτοι σαμουράι
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζετε, οι πρώτοι σαμουράι δεν ήταν γνωστοί για τα σπαθιά τους. Ο τρόπος των πρώτων πολεμιστών ήταν ο τρόπος του τόξου και του αλόγου. Αυτοί οι πολεμιστές προέρχονταν από την τάξη των αγροτών: δηλαδή, οποιοσδήποτε μπορούσε να γίνει σαμουράι. Ο κύριος στόχος τους ήταν να υπηρετούν τον αυτοκράτορα και τις ευγενείς οικογένειες προκειμένου να προστατεύουν τα εδάφη τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λέξη σαμουράι σημαίνει υπηρετώ. Με τον καιρό, οι ευγενείς οικογένειες συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό ήταν να έχουν την υποστήριξη αυτών των πολεμιστών. Για το λόγο αυτό άρχισαν να συγκροτούν τους δικούς τους στρατούς σαμουράι. Έτσι, οι στρατοί μετατράπηκαν σε φατρίες, οι οποίες σταδιακά αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη δύναμη. Οι δύο φατρίες με τη μεγαλύτερη επιρροή εκείνη την εποχή ήταν η φατρία Tai και η φατρία Minamoto.
Οι πόλεμοι της Genpei
Οι πόλεμοι της Genpei άρχισαν το 1180 και διήρκεσαν πέντε χρόνια. Αντιπαρατέθηκαν η φατρία Taira με την φατρία Minamoto, η οποία νίκησε και εγκαθίδρυσε το Shogunate Kamakura (1185-1333), την πρώτη από τις τρεις στρατιωτικές κυβερνήσεις της Ιαπωνίας.Σε αυτή την αντιπαράθεση, η μορφή του σαμουράι ως γενναίου πολεμιστή που συνοδεύεται πάντα από τα σπαθιά του άρχισε να προσδιορίζεται καλύτερα. Ωστόσο, το ζενίθ του σαμουράι απείχε πολύ από το να επιτευχθεί. Ο κύριος λόγος; Δεν είχαν ακόμη την πολιτική και στρατιωτική δύναμη που θα τους έδινε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία. Μόνο με την ενοποίηση της Ιαπωνίας (1568-1600) απέκτησαν φήμη χάρη σε δύο σημαντικές ιαπωνικές προσωπικότητες: τον Oda Nobunaga (1534-1582) και τον Toyotomi Hideyoshi (1537-1598).
Οι ενωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας
Ο Oda Nobunaga και ο Toyotomi Hideyoshi είναι ονόματα που ακούγονται ακόμη και σήμερα σε όλη την Ιαπωνία και έχουν απεικονιστεί σε πολλές σειρές. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός για την αποκατάσταση της τάξης στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η Ιαπωνία ήταν διαιρεμένη σε διάφορα daimios (φέουδα) και είχε άφθονη ξένη παρουσία. Για διάφορους λόγους, αυτοί οι μετανάστες αποτέλεσαν απειλή για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Oda Nobunaga όσο και ο Toyotomi Hideyoshi συνέβαλαν στην ενοποίηση της χώρας κλείνοντας τις πόρτες τους στους ξένους.
Αυτό οδήγησε στο Shogunate Tokugawa (1603-1868), το οποίο ήταν η μακροβιότερη στρατιωτική διακυβέρνηση στην ιαπωνική ιστορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι σαμουράι απέκτησαν τη φήμη, τη δύναμη και το θαυμασμό για τα οποία είναι γνωστοί σήμερα.
Το αποκορύφωμα των σαμουράι
Με την εγκαθίδρυση του Shogunate Tokugawa, η ιαπωνική κοινωνία έγινε μια διαστρωματωμένη κοινωνία, χωρισμένη σε τέσσερις τάξεις. Η κυρίαρχη τάξη ήταν οι σαμουράι, καθώς ο Σογκούν της εποχής, ο Tokugawa Ieyasu (1543-1616) ήταν σαμουράι- από κάτω τους ήταν οι ευγενείς, οι τεχνίτες και τέλος οι αγρότες. Την περίοδο αυτή, ο σογκούν και οι σαμουράι ήταν η κυρίαρχη δύναμη στην Ιαπωνία.
Ο δρόμος του ξίφους
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για τους σαμουράι είναι το σπαθί τους, το οποίο ήταν προνόμιο, καθώς δεν είχαν όλοι το δικαίωμα να φέρουν ένα κατάνα. Αυτό το όπλο πίστευαν ότι ήταν η ψυχή του σαμουράι, οπότε μόνο ο ιδιοκτήτης του μπορούσε να το αγγίξει και η προσβολή του θεωρούνταν ασέβεια και προσβολή για τον ιδιοκτήτη.
Σε παλαιότερες εποχές, οποιοσδήποτε μπορούσε να γίνει πολεμιστής, ωστόσο, από την εποχή Tokugawa και μετά, μόνο όσοι γεννήθηκαν από γονείς σαμουράι μπορούσαν να γίνουν.Εκτός από το κατάνα, οι σαμουράι έφεραν ένα μικρότερο σπαθί που ονομαζόταν wakizashi, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τον αποκεφαλισμό του εχθρού και επίσης για την τελετουργική αυτοκτονία γνωστή ως seppuku, μια τελετή που περιλαμβανόταν στο bushidō.
Bushidō: ο άγραφος κώδικας των σαμουράι
Το bushidō ή ο τρόπος του πολεμιστή είναι ο κώδικας που είχαν οι σαμουράι, τον οποίο ακολουθούσαν υποδειγματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτός ο κώδικας δεν ήταν γραμμένος πουθενά, αλλά αποτελούσε μέρος της ζωής του πολεμιστή και διαμόρφωνε τις πράξεις του. Οι αξίες που περιγράφονται σε αυτόν τον κώδικα ήταν: δικαιοσύνη, θάρρος, συμπόνια, ευγένεια, ειλικρίνεια, τιμή και πίστη.Παράδειγμα της έντιμης συμπεριφοράς ενός σαμουράι ήταν η τελετουργική αυτοκτονία, αφού η προδοσία της φυλής, του αφέντη του, ακόμα και η φυγή από μια μάχη ήταν λόγος για να εκτελέσει seppuku, κατά την οποία ο σαμουράι έπρεπε να εκτελέσει ένα καθαρό χτύπημα στην κοιλιά, που ονομαζόταν χαρακίρι. Αυτό θεωρούνταν αξιοπρεπής θάνατος μεταξύ των πολεμιστών και για το λόγο αυτό το seppuku ήταν μια τελετή που γινόταν με μεγάλη προσοχή, καθώς ο σαμουράι έπρεπε να εκτελέσει το χτύπημα καθαρά και αμέσως, ώστε ο θάνατός του να είναι όμορφος και αξιοθαύμαστος.
Η εκπαίδευση των πολεμιστών σαμουράι
Η εκπαίδευση των σαμουράι ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία- μάλιστα, όταν ένα αγόρι γεννιόταν, του έδιναν ένα μικρό σπαθί με τη μορφή μενταγιόν, το οποίο φορούσε στη ζώνη του για να δείξει ότι ανήκε στην κάστα των πολεμιστών. Στην ηλικία των πέντε ετών κόβονταν τα μαλλιά του και στα επτά του χρόνια έπαιρνε το παντελόνι του, που ονομαζόταν "hakama". Στη συνέχεια ήρθε η πιο σημαντική τελετή, το gembuku, που πραγματοποιήθηκε στην ηλικία των δεκαπέντε ετών και έδειχνε ότι το αγόρι ήταν πλέον άνδρας. Σε αυτή την τελετή, τα μαλλιά του κόπηκαν ξανά και έλαβε το πρώτο του πραγματικό σπαθί και πανοπλία.
Επιπλέον, οι σαμουράι μελετούσαν επίσης καλλιγραφία, λογοτεχνία και έπρεπε να γνωρίζουν τους κλασικούς της κινεζικής λογοτεχνίας.Όσο για τις κόρες των πολεμιστών, όπως και οι άνδρες, εκπαιδεύτηκαν στις πολεμικές τέχνες. Η ειδικότητά τους ήταν το yari (δόρυ με ίσια λεπίδα) και το naginata (δόρυ με καμπύλη λεπίδα).Η σύζυγος ενός σαμουράι, από την άλλη πλευρά, γνώριζε από διοίκηση, καθώς ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση της περιουσίας του συζύγου της όσο αυτός βρισκόταν στον πόλεμο.
Φιλοσοφία των Σαμουράι
Εκτός από το bushidō, πολλοί πολεμιστές ακολουθούσαν τις διδασκαλίες του Βουδισμού Ζεν, οπότε αφοσιώνονταν στο διαλογισμό και εκτελούσαν επίσης την τελετή του τσαγιού στα σπίτια τους, για την οποία διέθεταν ειδικό δωμάτιο. Επιπλέον, στο σπίτι των σαμουράι χτίζονταν επίσης ιαπωνικοί κήποι σε στυλ ζεν, οι οποίοι ήταν αξιοσημείωτοι για την απλότητά τους.
Τα έθιμα των σαμουράι πριν και κατά τη διάρκεια της μάχης
Πριν από τον πόλεμο, οι σαμουράι έτρωγαν τρία τρόφιμα από τις προμήθειες: awabi (αποξηραμένα θαλασσινά), kombu (ένα είδος φυκιών) και κάστανα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι πολεμιστές έτρωγαν δύο φορές την ημέρα και μετέτρεπαν το πολεμικό τους κράνος σε αυτοσχέδιο τηγάνι για να τηγανίζουν μεταξύ άλλων ρύζι.Πριν από τον πόλεμο, οι αρχηγοί των σαμουράι έκαναν μπάνιο και αρωμάτιζαν τους εαυτούς τους και στη συνέχεια φορούσαν τα αντίστοιχα ρούχα και στη συνέχεια την πανοπλία. Η τελετουργία αυτή κορυφωνόταν με το να φορέσει ο σαμουράι μια μάσκα με τρομακτικά χαρακτηριστικά και το κράνος του. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι πολεμιστές μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσω των πανό που ονομάζονταν sashimono και ήταν προσαρτημένα στην πανοπλία τους. Τα sashimono ήταν διακοσμημένα με το λογότυπο της φυλής ή του μοναχού. Οι αξιωματικοί καθοδηγούσαν τους πολεμιστές κάνοντας σήματα με τις πολεμικές τους βεντάλιες, ενώ ο αρχηγός του στρατεύματος οδηγούσε τη μάχη από το άλογό του.
Στη μάχη, το κεφάλι του εχθρού θεωρούνταν τρόπαιο, οπότε για να αποφύγουν τον αποκεφαλισμό, οι σαμουράι φορούσαν βαριά σιδερένια κολάρα και κράνη με βαριές ενισχύσεις για την προστασία του λαιμού. Ωστόσο, αυτό δεν έσωζε πάντα τη ζωή του πολεμιστή, οπότε πριν από μια εμπλοκή, έκαιγαν θυμίαμα μέσα στα κράνη τους, ώστε αν έχαναν το κεφάλι τους, να βγαίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά.
Η πανοπλία του σαμουράι
Η πανοπλία του πολεμιστή έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό όπως και το σπαθί και κατασκευαζόταν από πολλαπλές κλίμακες λακαρισμένου σιδήρου. Το αποτέλεσμα αυτής της κατασκευής ήταν μια ελαφριά πανοπλία που ζύγιζε περίπου έντεκα κιλά και χαρακτηριζόταν από την ευκαμψία της. Ο κύριος σκοπός της πανοπλίας ήταν να διατηρήσει την ευκινησία του πολεμιστή, ώστε ο σαμουράι να μπορεί να σκαρφαλώνει σε τείχη κάστρων, να πηδάει πάνω στο άλογό του, να τρέχει στη μάχη και να αποφεύγει πολύ γρήγορα τις επιθέσεις άλλων ξιφών.
Η εκπαίδευση των σαμουράι
Για τον πολεμιστή ήταν σημαντική η γνώση των πολεμικών τεχνών, η οποία δεν βασιζόταν μόνο στη σωματική δύναμη, αλλά και στη διανοητική συγκέντρωση που ονομάζεται haragei και στην εστιασμένη ενέργεια που ονομάζεται ki. Εξαιτίας αυτού, ο σαμουράι εξασκούνταν στην αναπνοή για να βρει την ακινησία και την εσωτερική ηρεμία, ενώ ταυτόχρονα μάθαινε να χρησιμοποιεί τη φωνή του για να αναλαμβάνει δράση μέσω μιας κραυγής πνεύματος ή kiai. Για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, οι σαμουράι εκπαιδεύονταν χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες ακολουθίες κινήσεων που ονομάζονταν katas (οι οποίες αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης πολλών πολεμικών τεχνών σήμερα). Αυτές οι ακολουθίες ήταν στρατηγικές επίθεσης, άμυνας και αντεπίθεσης. Τα katas δεν ήταν μόνο μια μορφή εκπαίδευσης που παρείχε στους πολεμιστές τεχνικές, αλλά ήταν και ασκήσεις διαλογισμού.
Η παρακμή της τάξης των πολεμιστών
Τα παραπάνω είναι μια σύντομη περιγραφή του πώς ήταν αυτοί οι πολεμιστές, από τα έθιμά τους μέχρι τον τρόπο ζωής τους. Έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία, συμμετέχοντας σε πολλές μάχες και δίνοντας αφορμή για πολλές ιστορίες και θρύλους που είναι ακόμη και σήμερα ζωντανοί. Ωστόσο, όλα κάποτε τελειώνουν, και έτσι συνέβη και με την κάστα των πολεμιστών, καθώς προς το τέλος του shogunate Tokugawa υπήρξε πολιτική αστάθεια, κατά την οποία οι φυλές άρχισαν να πολεμούν η μία την άλλη.
Αντιτιθέμενες παρατάξεις
Μέχρι τη δεκαετία του 1860, η στρατιωτική ισχύς του shogun ήταν σε ύφεση, λόγω της επικρατούσας πίεσης από το εξωτερικό να ανοίξει τις πόρτες της Ιαπωνίας. Έμποροι από άλλα μέρη του κόσμου εισέρχονταν στη χώρα, προκαλώντας δυσπιστία απέναντι στον σογκούν, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να ρυθμίσει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, ο αυτοκράτορας ήταν εξίσου αναποτελεσματικός, καθώς μέχρι αυτή την περίοδο ο αυτοκράτορας δεν είχε καμία εξουσία. Ως αποτέλεσμα, οι φατρίες των σαμουράι χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Το ένα υποστήριζε τον σογκούν και επιθυμούσε να διατηρήσει την εξουσία του προκειμένου να διατηρήσει τη στρατιωτική κυριαρχία, ενώ το άλλο επιθυμούσε να επιστρέψει η εξουσία στον αυτοκράτορα ως μοναδικό κυβερνήτη.
Το περίεργο είναι ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν να διώξουν τους ξένους, αλλά βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές. Τότε εμφανίστηκε μια φατρία σαμουράι που μνημονεύεται μέχρι σήμερα για τον όλεθρο που προκάλεσε κατά τα τελευταία χρόνια του shogunate Tokugawa.
Οι Shinsengumi
Οι shinsengumi ήταν μια φατρία που εμφανίστηκε προς το τέλος του Shogunate Tokugawa και όπως και άλλες μορφές της εποχής αυτής, υπάρχουν πολυάριθμες ιστορίες γι' αυτή τη φατρία σαμουράι που τρομοκρατούσε τους δρόμους του Edo. Λέγεται ότι ήταν άγριοι, αιμοδιψείς πολεμιστές, ενώ είναι γνωστό ότι ήταν πιστοί στο shogun μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη και όταν ο διοικητής τους, Kondō Isami (1834-1868), ήξερε ότι θα έχαναν στην τελευταία τους μάχη. Αυτό δεν συνέβη επειδή ήταν ανίκανοι, αλλά επειδή δεν είχαν επαρκή δύναμη πυρός σε αντίθεση με την αντίπαλη πλευρά των πολεμιστών που ήθελαν να εγκαθιδρύσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ιαπωνία.
Το τέλος του Shogunate Tokugawa
Εκτός από τους shinsengumi, υπήρχαν πιο ισχυρές δυνάμεις στην άλλη πλευρά, οι σημαντικότερες από τις οποίες ήταν οι Chōshū και Satsuma, οι οποίες υπέγραψαν μυστική συμμαχία. Έτσι, στο ξέσπασμα της τελευταίας μάχης, ο Tokugawa Yoshinobu (ο τελευταίος Shogun Tokugawa) ηττήθηκε το 1866.
Η νέα τάξη πραγμάτων της Ιαπωνίας: Η αποκατάσταση του Meiji
Μετά την ήττα του τελευταίου shogun, στις 3 Ιανουαρίου 1868, οι δυνάμεις του Satsuma κατέλαβαν το αυτοκρατορικό παλάτι και έτσι ανακήρυξαν την έναρξη μιας νέας εποχής στην ιαπωνική ιστορία, την αποκατάσταση Meiji (1868-1912). Αυτό σήμαινε μια σειρά κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών για την Ιαπωνία, καθώς εισήχθησαν μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν τη μορφή διακυβέρνησης που ήταν γνωστή μέχρι τότε. Μεταξύ των σημαντικότερων κοινωνικών αλλαγών ήταν η εξαφάνιση της ταξικά διαιρεμένης Ιαπωνίας. Μαζί με αυτό, αυτό σηματοδότησε και την εξαφάνιση των σαμουράι, καθώς αυτοί οι πολεμιστές δεν θα χρειάζονταν στη νέα τάξη πραγμάτων, καθώς τα σπαθιά και οι πολεμιστές του παρελθόντος δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα όπλα και τα κανόνια. Τέλος, δημιουργήθηκε μια ιαπωνική αστυνομική δύναμη, τα μέλη της οποίας ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν να φέρουν σπαθί. Έτσι, η κάστα των σαμουράι θα έφτανε τελικά στο τέλος της.Φυσικά, η εξαφάνιση της κάστας των πολεμιστών δεν ήταν άμεση, αλλά ναι, με την πάροδο των ετών οι σαμουράι έπρεπε να αφήσουν πίσω τα έθιμά τους ως πολεμιστές, κάποιοι επέλεξαν να σπουδάσουν διαφορετικά θέματα και μπόρεσαν να επανενταχθούν στην κοινωνία, άλλοι εξακολουθούσαν να περιφέρονται με το σπαθί στη μέση τους και αποδοκιμάζονταν γι' αυτό. Δεν είχαν πλέον την τιμή και τον σεβασμό των παλαιότερων εποχών, ήταν πλέον απλώς περιπλανώμενοι ή ronin (σαμουράι χωρίς άρχοντα).
Παρόλο που οι σαμουράι έχουν εξαφανιστεί, η κληρονομιά τους ζει στις πολεμικές τέχνες, πολλές από τις οποίες οι μαθητές συνεχίζουν να εξασκούνται με τον ίδιο τρόπο όπως οι πολεμιστές του παρελθόντος. Μαζί με αυτό, η μορφή των σαμουράι εξακολουθεί να είναι σεβαστή και σήμερα, στην πραγματικότητα, ο Tokugawa Ieyasu ανακηρύχθηκε kami, καθώς και αμέτρητες ιστορίες και θρύλοι που τιμούν αυτούς τους αρχαίους πολεμιστές της Ιαπωνίας. Για να μην αναφέρουμε anime όπως το Rurouni Kenshin, μεταξύ πολλών άλλων, που όχι μόνο αντιπροσωπεύουν τους σαμουράι, αλλά και μας φέρνουν πιο κοντά στα ιστορικά σενάρια της Ιαπωνίας όπου έζησαν αυτοί οι πολεμιστές.
Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο ταξίδι μας θα ειναι ο τρόπος ζωής των Σαμουράι.......
コメント