"Θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί" – Έφηβοι στις ΗΠΑ πετούν τα smartphones
«Η Λόγκαν Λέιν παράτησε το κινητό της τηλέφωνο. Αυτό άλλαξε τη ζωή της», γράφουν οι New York Times, παρουσιάζοντας το προφίλ της 17χρονης που «ηγείται του κινήματος για την απελευθέρωση από τα smartphones»
«Θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί» – Έφηβοι στις ΗΠΑ πετούν τα smartphones
Πόσες ώρες περνάτε μπροστά στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου ημερησίως; Η απάντηση, εάν κάποιος μπει στη διαδικασία όντως να την υπολογίσει, μπορεί να σοκάρει καθώς οι ώρες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περισσότερες από όσες φαντάζεται.
«Πόσες ώρες ασχολούμαι με το κινητό; Όσες ώρες είμαι ξύπνιος», θα μπορούσαν να απαντήσουν πολλοί… χωρίς ιδιαίτερη δόση υπερβολής.
Σε έναν κόσμο κορεσμένο από την τεχνολογία όπως είναι ο σημερινός, βασιζόμαστε πια στα κινητά μας τηλέφωνα για μια «ατελείωτη» σειρά από καθημερινές εργασίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε το ενδεχόμενο απεξάρτησης από αυτές τις συσκευές να φαντάζει πια σχεδόν αδύνατο.
Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που δεν διστάζουν να τολμήσουν αυτήν την απεξάρτηση.
Η – 17χρονη σήμερα – Λόγκαν Λέιν μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και, ως έφηβη, ήταν εθισμένη στο κινητό της τηλέφωνο, μπροστά στην οθόνη του οποίου περνούσε αρκετές αρκετές ώρες ημερησίως, ασχολούμενη κυρίως με την εικόνα της στα social media: στο Instagram και στο TikTok.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ωστόσο, η Λέιν άρχισε να αναρωτιέται εάν της έκανε καλό μια ζωή συνεχούς σύνδεσης και τότε ήταν που πήρε την απόφαση να παρατήσει εντελώς το έξυπνο κινητό της τηλέφωνο, όπως σημειώνουν στο σχετικό άρθρο τους οι New York Times.
Η νεαρή Αμερικανίδα ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, στην άρνηση δηλαδή του κινητού τηλεφώνου, αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα ξεκινώντας μια «Λέσχη Λουδιτών» («Luddite Club») για να έρθει σε επαφή και με άλλους εφήβους οι οποίοι απορρίπτουν τον σαρωτικό τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία καθορίζει πια την καθημερινότητά μας στον δυτικό κόσμο.
«Η Λόγκαν Λέιν παράτησε το κινητό της τηλέφωνο. Αυτό άλλαξε τη ζωή της», γράφουν οι NY Times, παρουσιάζοντας το προφίλ της «έφηβης η οποία ηγείται του κινήματος για την απελευθέρωση από τα έξυπνα κινητά» («the teenager leading the smartphone liberation movement»).
Η Λόγκαν Λέιν απέκτησε το πρώτο της smartphone σε ηλικία 11 ετών, και από την πρώτη στιγμή θα άρχιζε να το χρησιμοποιεί ακατάπαυστα. «Με έπαιρνε ο ύπνος με το κινητό δίπλα μου», δηλώνει η ίδια, μιλώντας στους New York Times, αν και θυμάται παράλληλα περιόδους, προτού πάει στο γυμνάσιο, κατά τις οποίες είχε τύχει να περάσει ημέρες ή και εβδομάδες χωρίς το κινητό της τηλέφωνο χωρίς όμως να νιώθει άσχημα.
Και μετά ήρθε η πανδημία, μια περίοδος κατά την οποία η Λόγκαν Λέιν ένιωθε, όπως δηλώνει πια η ίδια, ότι μπορούσε να είναι 24 ώρες το 24ωρα μπροστά σε μια οθόνη και αυτό να θεωρείται «ΟΚ». Η πανδημία όμως δεν πέρασε γρήγορα αλλά κράτησε καιρό, και μέσα σε αυτό το διάστημα η νεαρή Αμερικανίδα θα άρχιζε να έχει τις πρώτες αμφιβολίες.
«Έβλεπα άλλους ανθρώπους να διαβάζουν ή να πλέκουν αφιερώνοντας τον επιπλέον χρόνο που είχαν σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και ένιωθα ότι και εγώ ήμουν ο τύπος του ανθρώπου που θα έπρεπε να το κάνει αυτό αλλά δεν το έκανα. Σπαταλούσα χρόνο στο TikTok ή στο Instagram. Ένιωθα ότι για να μπορέσω να είμαι παραγωγική, έπρεπε να κάνω ένα βήμα πίσω παίρνοντας απόσταση από το κινητό τηλέφωνο», δηλώνει η ίδια μιλώντας στους New York Times.
H Λόγκαν έβαλε το κινητό της τηλέφωνο μέσα σε ένα συρτάρι στο δωμάτιο των γονιών της και το άφησε εκεί. Ο πατέρας της γέλασε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι εκείνη θα πάει να το πάρει πίσω έπειτα από λίγες ημέρες. Η ίδια ωστόσο ήθελε να τον διαψεύσει. «Ήθελα να είμαι διαφορετική από τους άλλους», λέει. H επόμενη κίνησή της ήταν να απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς της στα social media. Η ίδια φοβήθηκε εκείνη την περίοδο ότι μπορεί να έχανε πολλούς από τους φίλους της. Την ίδια ώρα ωστόσο, είπε στον εαυτό της ότι όσοι δεν μείνουν κοντά της ίσως να μην αξίζει να λέγονται φίλοι. Κινητό τηλέφωνο θα συνέχιζε να έχει, όμως όχι smartphone αλλά ένα παλαιού τύπου flip phone.
Και δεν ήταν η μόνη. Το 2021 βρέθηκε σε μια συναυλία στο Μπρούκλιν και εκεί, μέσω ενός κοινού φίλου, γνώρισε άλλη μια νεαρή κοπέλα η οποία επίσης δεν είχε smartphone αλλά flip phone.
Οι δύο τους έγιναν φίλες και στην πορεία αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια λέσχη με την ονομασία «Luddite Club». Την ιστορία των Λουδιτών αρχικά δεν την γνώριζαν. Την έμαθαν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαν με τη μητέρα της Λόγκαν και από εκεί εμπνεύστηκαν το όνομα της λέσχης τους που θα είχε συναντήσεις κάθε Κυριακή και έχει πια συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο «ζωής». Πόσα άτομα μαζεύονται σε αυτές τις συναντήσεις; Έως και 15, δηλώνει η 17χρονη Λόγκαν. Δεν είναι πολλά, αλλά το «κίνημα για την απελευθέρωση από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα» έχει αρχίσει πια να αποκτά δημοσιότητα.
Πηγή: the New York Times
Comments