Σήμερα θυμόμαστε τον Νίκολα Τέσλα (Κροατία, 10 Ιουλίου 1856 - ΗΠΑ, 7 Ιανουαρίου 1943), επαναστάτης στοχαστής και εφευρέτης. Ο Τέσλα είναι μια από τις φιγούρες που μας ενέπνευσαν να συναντηθούμε σε έναν χώρο που φωτίζεται περισσότερο από τη φιλόδοξη φαντασία που του έδωσε μια ματιά σε έναν διαφορετικό κόσμο, παρά από το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα με το οποίο πέτυχε τη φήμη.
Ποιος ήταν ο Νίκολα Τέσλα;
Ο Νίκολα Τέσλα ήταν Σέρβος μηχανικός, επιστήμονας και εφευρέτης , διάσημος για τις πολλές συνεισφορές του στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα .
Θεωρείται μια από τις πρόδρομες ιδιοφυΐες πολλών τεχνολογικών τομέων όπως η ηλεκτρομηχανολογία, η ρομποτική, το ραντάρ, η πληροφορική , η βαλλιστική, η θεωρητική φυσική και η πυρηνική φυσική.
Οι πατέντες και το σκληρό θεωρητικό έργο του έθεσαν τα θεμέλια για πολλά σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα όπως η πολυφασική μετάδοση AC και ο κινητήρας AC, κλειδί για την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Δύση .
Τον τελευταίο καιρό, ο εκκεντρικός χαρακτήρας του και η ιστορία της περίφημης επίδειξης ραδιοφωνικής επικοινωνίας του έχουν δώσει στη λαϊκή κουλτούρα τη θέση του πρωταγωνιστή πολλών θεωριών συνωμοσίας , που του αποδίδουν εντελώς λανθασμένες ανακαλύψεις και έρευνες.
Βιογραφία
Ο Τέσλα γεννήθηκε στη σερβική πόλη Smiljan , τότε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, τώρα στην Κροατία. Γονείς του ήταν ο Μιλουτίν Τέσλα, ιερέας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, και η Ντούκα Μαντίτσι, μια νοικοκυρά και αυτοδίδακτος επιστήμονας, που ανέπτυξε σπιτικά τεχνουργήματα στον ελεύθερο χρόνο της.
Η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Gospic το 1862 , όπου ο νεαρός Νικόλα μπόρεσε να ξεκινήσει τις σπουδές του, τις οποίες τελείωσε πριν από τον καθορισμένο χρόνο χάρη στη μεγάλη φωτογραφική του μνήμη.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας υπέφερε από μια περίεργη ασθένεια που του προκαλούσε οπτικές λάμψεις και παραισθήσεις, που συχνά πυροδοτούνταν από ιδέες ή ως λύση σε προβλήματα που είχαν προκύψει.
Το 1880 εργάστηκε στη Βουδαπέστη σε μια τηλεγραφική εταιρεία , της οποίας ήταν επικεφαλής ηλεκτρολόγος και όπου γνώρισε έναν νεαρό Σέρβο εφευρέτη, τον Nebojša Petrović, με τον οποίο ανέλαβε τα πρώτα του έργα. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου εντάχθηκε σε μια από τις εταιρείες του Τόμας Έντισον και αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάστηκε απευθείας με την Αμερικανίδα ιδιοφυΐα.
Το 1886 ο Tesla ίδρυσε τη δική του εταιρεία: Tesla Electric Light & Manufacturing . Ωστόσο, ορισμένες διαφορές μεταξύ των επενδυτών σχετικά με ορισμένα έργα ανάπτυξης για κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος τους οδήγησαν να τον αποβάλουν από τη δική του εταιρεία .
Αυτό δεν τον εμπόδισε και τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ζωής του , συνεργαζόμενος με τον George Westinghouse στην εταιρεία του.
Το 1891 έγινε πολίτης των ΗΠΑ και ίδρυσε το εργαστήριό του στη Νέα Υόρκη . Ένα χρόνο αργότερα του απονεμήθηκαν οι πρώτες πατέντες και αργότερα εξελέγη αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (IEEE). Ήταν το πρώτο από τα πολλά εργαστήρια και έργα με επικεφαλής τον ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Tesla πάλεψε με τον Guillermo Marconi για τις πατέντες για τη δημιουργία του ραδιοφώνου.
Ο Τέσλα ανατράφηκε στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό , αλλά σε όλη του τη ζωή είχε μια κλίση και αληθινό σεβασμό για άλλες θρησκείες όπως ο Βουδισμός και ο Καθολικισμός. Μερικές από τις σημειώσεις του δείχνουν το ενδιαφέρον του να βρει κοινό έδαφος μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, καθώς και μια κάποια γοητεία για την κατανόηση του αγνώστου.
Λέγεται ότι δεν σχεδίαζε σχέδια κανενός είδους, αλλά απομνημόνευε τα πάντα , βασιζόμενος αποκλειστικά στο κεφάλι του. Αυτό λειτούργησε εναντίον του όταν ήρθε να τσακωθεί για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του ραδιοφώνου, που αμφισβητήθηκαν με τον Γκιγιέρμο Μαρκόνι, μεταξύ πολλών άλλων που του αφαιρέθηκαν, καθώς ο Τέσλα είχε μια βαθιά περιφρόνηση για νομικά και επιχειρηματικά ζητήματα.
Είναι πιθανό ο Τέσλα να έπασχε από ΙΨΔ (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή) που τον παρακίνησε να αφοσιωθεί πλήρως στα έργα του, ακόμη και να μην κοιμάται τις μέρες που ένιωθε τη μεγαλύτερη έμπνευση. Κανένας συνεργάτης δεν ήταν γνωστός.
Κύριες συνεισφορές του Νίκολα Τέσλα
Οι μεγαλύτερες συνεισφορές της Tesla έχουν να κάνουν με τους ακόλουθους τομείς:
Ηλεκτρομαγνητισμός. Το μεγάλο έργο του Tesla είχε να κάνει με την αγωγή του ηλεκτρισμού , τη διαχείριση του εναλλασσόμενου ηλεκτρισμού και την ασύρματη μετάδοση ενέργειας . Τα επιτεύγματά του στην κατασκευή κινητήρων εναλλασσόμενου ρεύματος, πειράματα υψηλής τάσης και μετρήσεις ηλεκτρικού πεδίου ήταν πρωτοποριακά.
Ακτινοβολία. Πειραματίστηκε με ακτίνες Χ και ακτίνες roentgen, αλλά έχασε τις σημειώσεις του σε αυτές σε μια φωτιά στο εργαστήριό του το 1895. Αργότερα μελέτησε ραδιοκύματα, συνέχισε να σχεδιάζει συσκευές για να "ακούει" το διάστημα και ισχυρίστηκε ότι αντιλήφθηκε τα κύματα εξωγήινης προέλευσης.
Φυσική αερίων. Η υγροποίηση του αέρα ήταν ένας από τους στόχους του Tesla , αφού γνώριζε από τα πειράματα του Λόρδου Kelvin ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση ενέργειας, για σκοπούς ψύξης.
Εφευρέσεις και ανακαλύψεις του Νίκολα Τέσλα
Η Tesla είναι επίσημα αναγνωρισμένη για τις ακόλουθες εφευρέσεις:
Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
εναλλασσόμενο ρεύμα.
Άμεσα ενεργειακά όπλα (μια «ακτίνα θανάτου» που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια που αποκλείστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως δαπανηρή)
Ραδιόφωνο.
Οι θεωρητικές αρχές του ραντάρ.
Μπουζί για ανάφλεξη κινητήρων εσωτερικής καύσης.
ραδιογωνιόμετρο.
Το «Πηνίο Tesla», ένας μετασχηματιστής συντονισμού.
Το τηλεχειριστήριο.
Ο πολυφασικός επαγωγικός κινητήρας.
Το «Teslascope», ένας δέκτης εξωπλανητικών κυμάτων.
Σχέση με τον Τόμας Έντισον
Νίκολα Τέσλα - Τόμας Έντισον
Ο Έντισον αρνήθηκε να πληρώσει τον Τέσλα για τη δουλειά του.
Η σχέση του με τον Τόμας Έντισον ήταν τεταμένη. Συνεργάστηκαν κατά την άφιξη του Τέσλα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1884 και του ανατέθηκε ο επανασχεδιασμός των γεννητριών συνεχούς ρεύματος της εταιρείας του Έντισον, με αντάλλαγμα την πληρωμή 50.000 δολαρίων ΗΠΑ εκείνη την εποχή (περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). σήμερα).
Ωστόσο, μόλις τελείωσε η δουλειά , ο Έντισον αρνήθηκε να τον πληρώσει , λέγοντάς του ότι «δεν καταλάβαινε το αμερικανικό χιούμορ».
Λίγο αργότερα, ο Τέσλα παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην εταιρεία και έτσι ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ των δύο επιστημόνων, γνωστός ως «ο πόλεμος των ρευμάτων» αφού ο Έντισον υπερασπίστηκε το συνεχές ρεύμα και ο Τέσλα υποστήριξε την ανωτερότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος.
Ο Τέσλα πιστώνεται με πολλές μυστικές ή κρυφές εφευρέσεις που βρέθηκαν στο εργαστήριό του μετά το θάνατό του και κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ .
Περιλαμβάνουν φανταστικές μηχανές όπως ένα UFO , συσκευές για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το τίποτα, και ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός του αποδίδεται λανθασμένα, μεταξύ άλλων εφευρέσεων.
Ο Τέσλα και η περίεργη ζωή του έχουν αποτελέσει αντικείμενο καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων όπως οι ταινίες The Secret of Nikola Tesla (1980), Tesla (1993, TV) , The Master of Lightning (2000), The Visionary (2005), Tesla's Engine (2005 ). ) ή Tesla (2015). Γυρίστηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του: ο Tesla το 2014.
Βραβεία και διακρίσεις Nikola Tesla
Το μόνο βραβείο που έλαβε ο Τέσλα στη ζωή ήταν, κατά ειρωνικό τρόπο, το μετάλλιο Edison, η υψηλότερη διάκριση της IEEE , μετά τις ίντριγκες του Έντισον και την αδικία της αμφισβητούμενης υπόθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ραδιοφώνου με τον Μαρκόνι τον απέσπασαν δύο φορές από την υποψηφιότητα στο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Ωστόσο, το όνομα του Τέσλα χρησιμοποιήθηκε από το Διεθνές Σύστημα για τη μέτρηση της μαγνητικής επαγωγής, το όνομά του δόθηκε σε έναν σεληνιακό κρατήρα, σε έναν μικρό πλανήτη (2244) και στο πιο σημαντικό βραβείο ισπανόφωνης επιστήμης.
Θάνατος του Νίκολα Τέσλα
Ο Τέσλα πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες , στο ξενοδοχείο Wyndham New Yorker, στις 7 Ιανουαρίου 1943.
Comments