top of page
Writer's pictureundercity report

Μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με την Σινδόνη του Τορίνο


Η Σινδόνη του Τορίνο πιστεύεται ότι είναι το ύφασμα που κάλυψε το σώμα του Ιησού και πάνω του αποτυπώθηκε η εικόνα του τη στιγμή της ανάστασης. Έχει χαρακτηριστεί "το σημαντικότερο κειμήλιο του Χριστιανισμού", αλλά η αυθεντικότητά του είναι τόσο αμφιλεγόμενη που ακόμη και η Εκκλησία προτιμά να αφήσει τον τελευταίο λόγο για το θέμα στην επιστήμη. Το πρόβλημα είναι ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη δώσει οριστική απάντηση στο αν το λεγόμενο Ιερό Σινδόνημα, που φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Τορίνο, είναι το σάβανο με το οποίο περιβλήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωση. Δεν πρόκειται για μια θεολογική ή δογματική συζήτηση. Ούτε πρόκειται για αμφισβήτηση της αναμφισβήτητης ιστορικότητας της μορφής. Η ουσία του θέματος, είναι καθαρά αρχαιολογική, είναι να διαπιστωθεί αν το κομμάτι που σώζεται στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας είναι η επιτύμβια στήλη που αναφέρεται στα Ευαγγέλια του Λουκά και του Ιωάννη ή αν, όπως ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές, πρόκειται για μεσαιωνική πλαστογραφία.

Η Σινδόνη του Τορίνο είναι ένα κομμάτι λινό ύφασμα μήκους 4,41 μέτρων και πλάτους 1,13 μέτρων (μετά την αποκατάσταση το 2002). Ζυγίζει 1.420 γραμμάρια και είναι υφασμένο με ψαροκόκαλο. Το ύφασμα θεωρείται ότι είναι σάβανο, δηλαδή το σώμα ενός νεκρού ήταν ξαπλωμένο στο ένα μισό και καλυμμένο με το άλλο μισό. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι είναι τυπωμένο με το αρνητικό αποτύπωμα του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός σταυρωμένου ανθρώπου με αιματοβαμμένο, γυμνό σώμα. Η μορφή αντιστοιχεί σε άτομο ύψους περίπου 1,80 μ. με μακριά μαλλιά και γένια, τα χέρια του σταυρωμένα πάνω από τα γεννητικά του όργανα και τραύματα παρόμοια με αυτά που περιγράφονται στις αφηγήσεις των Παθών (μαστίγωμα, ακάνθινο στεφάνι και καρφιά). Υπάρχουν μικρές, χαραγμένες πληγές στο κεφάλι, ένα μικρό στρογγυλό σημάδι στον ορατό καρπό και μια πληγή στο στήθος από την οποία θα έτρεχε αίμα.Το πιο εκπληκτικό είναι ότι δεν μοιάζει με βαφή και έχει τρισδιάστατες ιδιότητες.



Η προέλευση ενός σπουδαίου κειμηλίου


Το 1203, ένας σταυροφόρος ονόματι Robert de Clari ισχυρίστηκε ότι είδε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Blanquerna (Κωνσταντινούπολη) ένα ύφασμα με την εικόνα του Ιησού. "Το σάβανο στο οποίο ήταν τυλιγμένος ο Κύριος μας εκτίθετο κάθε Παρασκευή στην κορυφή της πόλης, ώστε να μπορεί κανείς να δει σε αυτό τη μορφή του Κυρίου μας". Το απόσπασμα είναι σημαντικό, διότι είναι η πρώτη γνωστή καταγραφή ενός σάβανου με εικόνα. Το 1205, μετά τη λεηλασία της Τέταρτης Σταυροφορίας, εκατοντάδες λείψανα εξαφανίστηκαν από τη βυζαντινή αυλή και τις εκκλησίες, για να εμφανιστούν ξανά στη Δύση. Ανάμεσά τους ήταν και η Αγία Σινδόνη, η οποία, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, είχε τυλίξει το σώμα του Χριστού στον τάφο. Η συζήτηση για τη διαλεύκανση αυτού του μυστηρίου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τα τέλη του 19ου αιώνα και τη χριστιανική κοινότητα από τον 14ο αιώνα, λίγο μετά την πρώτη δημόσια παρουσίαση της Σινδόνης. Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κομμάτι. Ωστόσο, όσοι υπερασπίζονται την αυθεντικότητά της προβάλλουν επίσης ισχυρά στοιχεία και επιχειρήματα.

Δεν είναι γνωστή μέχρι το 1353, όταν εμφανίζεται στη γαλλική πόλη Lirey. Το 1357 άρχισε να εκτίθεται για προσκύνηση από τους πιστούς -στην εκεί εκκλησία- από τη χήρα του Ναΐτη Geoffrey de Charney (που κάηκε στην πυρά μαζί με τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Τάγματος, Jacques de Molay, στις 18 Μαρτίου 1314). Δεν αποκάλυψε ποτέ την προέλευσή του, αλλά πιθανώς το έλαβε από έναν σταυροφόρο ιππότη που το έφερε από την Κωνσταντινούπολη. Δύο από τα τέσσερα κανονικά ευαγγέλια μιλούν για τα νεκρικά "λινά υφάσματα" που είδε ο απόστολος Πέτρος όταν έτρεξε στον τάφο, όπου ο αναστημένος Ιησούς δεν ήταν πλέον εκεί. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν περιγράφει μια ανθρώπινη μορφή αποτυπωμένη σε αυτά, όπως αυτή που παρουσιάζει το υποτιθέμενο ιερό κειμήλιο του Τορίνο. Το 1453, η εγγονή του Charney, Marguerite, το πούλησε στη σύζυγο του Δούκα Λουδοβίκου της Σαβοΐας, η οποία μετέφερε το κειμήλιο σε μια άλλη γαλλική πόλη, το Chambéry (τη νέα πρωτεύουσα του δουκάτου), όπου εκτέθηκε από το 1494 έως το 1578. Τέλος, η οικογένεια Σαβοΐα, που είχε την αυλή της στο Τορίνο (Ιταλία), αποφάσισε να μεταφέρει το κειμήλιο στο Τορίνο το 1578, όπου παραμένει σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ορισμένοι από αυτούς που υποστηρίζουν την αυθεντικότητα της σινδόνης του Τορίνο την ταυτίζουν με το ξεθωριασμένο ύφασμα της Εδέσσης.Το θέμα είναι ότι η εικόνα της Εδέσσης, η οποία συνήθιζε να εκτίθεται στους πιστούς στις λειτουργίες της Παρασκευής, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας στις αρχές του 13ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της ιταλογαλλικής λεηλασίας της Κωνσταντινούπολης, όπου το έργο είχε μεταφερθεί τρεις αιώνες νωρίτερα. Έκτοτε, τα ίχνη της υποτιθέμενης μοναδικής πραγματικής και ολοκληρωμένης αναπαράστασης του Ιησού έχουν χαθεί.

Όπως φαίνεται από τα γεγονότα αυτά, ορισμένοι από αυτούς που υποστηρίζουν την αυθεντικότητα της σινδόνης του Τορίνο την ταυτίζουν με τον εξαφανισμένο ύφασμα της Εδέσσης. Γεγονός είναι ότι η οικογένεια De Charny σύντομα ευημερούσε χάρη στη δημόσια έκθεση του έργου σε μια εποχή που, δεδομένου του γενικού αναλφαβητισμού, "οι πίνακες και τα κειμήλια ήταν πιο σημαντικά από εκατό κηρύγματα", όπως αναγνώρισε ένας πάπας.

Η παλαιότερη και πλησιέστερη βερόνικα (ή αληθινή εικόνα του Χριστού) από αυτές που έχουν αναφερθεί σε όλη την ιστορία ήταν το λεγόμενο ύφασμα της Εδέσσης, το οποίο θα ήταν ο χαμένος κρίκος με τη σημερινή σινδόνη. Αναφέρεται από τον 1ο αιώνα και θα έδειχνε το πρόσωπο του Ιησού σε εκείνη την πόλη, που σήμερα είναι τουρκική, όπως και τόσες άλλες υποτιθέμενες βερόνικες. Αλλά, ξεδιπλωμένο, θα το έκανε επίσης από το κεφάλι ως τα νύχια, σύμφωνα με τα χρονικά. Η Σινδόνη ανήκε στην οικογένεια Savoy μέχρι το 1983. Όταν πέθανε ο Humbert II, ο τελευταίος βασιλιάς της Ιταλίας, την έδωσε με τη διαθήκη του στην Αγία Έδρα και από τις 18 Οκτωβρίου 1984 ανήκει στην Αγία Έδρα. Η Καθολική Εκκλησία δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι πρόκειται για το νεκρικό σάβανο του Χριστού, ούτε ότι δεν πρόκειται για απάτη. Ο Ιωάννης Παύλος Β' δήλωσε το 1998: "Εφόσον δεν πρόκειται για ζήτημα πίστης, η Εκκλησία δεν έχει αρμοδιότητα να εκφραστεί. Αναθέτει στους επιστήμονες το έργο της συνέχισης της έρευνας, ώστε να βρεθούν ικανοποιητικές απαντήσεις".




Έχει γίνει το πιο μελετημένο κειμήλιο στον χριστιανισμό, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για τη γνησιότητά του. Η αυθεντικότητά του εξακολουθεί να φέρνει αντιμέτωπους επιστήμονες, θεολόγους, ιστορικούς και ερευνητές. Το 1898, ένας Τουρινέζος δικηγόρος και λάτρης της φωτογραφίας, ο Secondo Pia, ζήτησε την άδεια να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία της σινδόνης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι εκτίθετο για την επέτειο της ιταλικής ένωσης. Ήταν αυτός που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία της Σινδόνης (τράβηξε δέκα). Βλέποντας το αρνητικό της φωτογραφίας, ανακάλυψε ότι η εικόνα περιείχε ένα κρυμμένο αρνητικό, το οποίο αποκάλυπτε την τέλεια εικόνα ενός ανθρώπου ακριβώς όπως ο Ιησούς Χριστός. Αυτές οι εργασίες αποκάλυψαν μια σοκαριστική εικόνα, καθώς τα αρνητικά έδειξαν ότι η Σινδόνη λειτουργούσε ως το αρνητικό του ανθρώπου που αναπαράγεται στο ύφασμα. Όταν τα χρώματα αντιστράφηκαν, αναδύθηκε το θετικό πορτρέτο αυτού του μοντέλου. Τίποτα λιγότερο από ένα είδος στιγμιότυπου του Ιησού Χριστού, για τους πιστούς στην αυθεντικότητα του καμβά. Εκείνη η στιγμή σηματοδότησε τη γέννηση της επιστημονικής διερεύνησης της Σινδόνης. Ξαφνικά, υπήρχαν διαθέσιμα γενικά και λεπτομερή σχέδια. Το πολύτιμο αντικείμενο, επιπλέον, μπορούσε να εξεταστεί από οπουδήποτε στον πλανήτη, αφού ο Τύπος είχε διαδώσει τα κλισέ. Αυτό άνοιξε εκ νέου τη διαμάχη για το αν το ύφασμα ήταν αυτό του Παναγίου Τάφου ή μια εκλεπτυσμένη μεσαιωνική πλαστογραφία. Το 1931, ένας άλλος Ιταλός, ο επαγγελματίας φωτογράφος Giuseppe Enrie, τράβηξε άλλη μια σειρά φωτογραφιών, αλλά μόλις το 1969 η Εκκλησία επέτρεψε την ανάλυση της Σινδόνης. Από εκείνη τη στιγμή, έγινε το αντικείμενο που μελετήθηκε περισσότερο από την επιστήμη.

Ωστόσο, το 1988, τρία φημισμένα ανεξάρτητα εργαστήρια (της Οξφόρδης στην Αγγλία, της Ζυρίχης στην Ελβετία και του Τουσόν στις ΗΠΑ) διαπίστωσαν, με δοκιμές άνθρακα-14, ότι η Σινδόνη του Τορίνο ήταν μια πλαστογραφία που κατασκευάστηκε τον Μεσαίωνα. Οι δοκιμές που έγιναν στα τρία εργαστήρια χρονολόγησαν "το λινό της σινδόνης του Τορίνο μεταξύ 1260 και 1390 (±10 χρόνια), με αξιοπιστία 95%". Αυτό θα αποδείκνυε ότι η σινδόνη δεν ήταν από την εποχή του Χριστού, αλλά από τον Μεσαίωνα (πολύ κοντά στις πρώτες γραπτές αναφορές για το ένδυμα και την πρώτη επίδειξή του, το 1357). Ήταν όμως μόνο η αρχή μιας διαμάχης στην οποία οι υπερασπιστές και οι πολέμιοι της Σινδόνης προσέφυγαν σε διάφορους βοηθητικούς κλάδους της αρχαιολογίας για να αντικρούσουν ο ένας τον άλλον. Το αποτέλεσμα αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τον Φεβρουάριο του 1989 και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αποδείξει ότι είναι λάθος. Ωστόσο, η Εκκλησία δεν αποδέχτηκε ποτέ επίσημα αυτά τα ευρήματα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που της απέδιδαν 2.000 χρόνια. Αυτή είναι η παλαιότερη, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, και αρνείται τη γνησιότητα του ορθογώνιου καμβά (4,36 x 1,10 μ.). Υποστηρίζει ότι η ξαπλωμένη μορφή θα είχε ζωγραφιστεί κατά τον Μεσαίωνα και όχι στην αρχαιότητα με αίμα.Προκειμένου να διασταυρώσουν τα δεδομένα αυτά με άλλες μελέτες, άλλες ομάδες προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κομμάτι. Ωστόσο, το Βατικανό έκλεισε την πόρτα στην περαιτέρω έρευνα. Επιπλέον, τα δεδομένα που αποκτήθηκαν φυλάχθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο τα κράτησε υπό ιδιωτική φύλαξη μέχρι που μια αγωγή το ανάγκασε να τα δημοσιοποιήσει. Από το 1988, οι συνδαιτυμόνες και οι σκεπτικιστές επιστήμονες βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 1979 από μια μικροσκοπική μελέτη του διάσημου Ινστιτούτου McCrone, η οποία βρήκε χρωστικές ουσίες κόκκινης ώχρας και βερμίλιου στην τέμπερα κολλαγόνου, αλλά όχι αιματικά υπολείμματα. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, ο Dr. Allen Adler, του όχι λιγότερο σημαντικού προγράμματος συνδονολογίας STURP, διέψευσε τα αποτελέσματα αυτά με τη χημική ανεύρεση πρωτεϊνών αίματος. Η πιο περίεργη θεωρία υποστηρίζει ότι η Σινδόνη του Τορίνο είναι η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία. Πιθανότατα δημιουργήθηκε από τον Leonardo da Vinci το 1494 με μια camera obscura και ένα φωτοευαίσθητο γαλάκτωμα (επιτραπέζιο αλάτι και νιτρικό άργυρο).

Αν η Σινδόνη του Τορίνο ήταν μια μεσαιωνική πλαστογραφία, υπήρχε η δυνατότητα να έχει φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι, πράγμα που δεν θα έκανε τη δημιουργία της λιγότερο συναρπαστική. Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων της, λόγω των περίεργων φωτογραφικών χαρακτηριστικών της σινδόνης (γνωστών ως "αρνητικό φαινόμενο"), έπρεπε να είναι έργο μιας ιδιοφυΐας. Και ποιος καλύτερος από τον Leonardo da Vinci; Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε πριν από 25 χρόνια από τους Βρετανούς ερευνητές Lynn Picknett και Clive Prince, αλλά τώρα αναβίωσε με την έκδοση του βιβλίου τους "Το μεγάλο μυστικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι", στο οποίο συνεχίζουν να αποδίδουν τη δημιουργία της εικόνας στη Σινδόνη στον καλλιτέχνη της Αναγέννησης. Ο φωτογράφος Stephen Berkman αναπαρήγαγε με επιτυχία αυτή την τεχνική και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απέδειξε με ανθρωπομετρία ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και αυτοπροσωπογραφία.

Σε συνέχεια αυτής της διατριβής, ο διαπρεπής Ιταλός ιατροδικαστής Pierluigi Baima Bollone αναρωτιέται πώς ο Λεονάρντο κατάφερε να αναπαραγάγει δύο νομίσματα από την εποχή του Πιλάτου τα οποία αναγνωρίστηκαν στα μάτια του νεκρού το 1987 και το 1996. Το 1988, τρία ανεξάρτητα εργαστήρια στη Ζυρίχη, την Οξφόρδη και το Τουσόν κατέληξαν, με βεβαιότητα 95%, στο συμπέρασμα ότι η σινδόνη δημιουργήθηκε μεταξύ 1262 και 1384, όπως προκύπτει από τη ραδιοχρονολόγηση. Παρόλο που ακόμη και το Βατικανό αποδέχτηκε, με επιφυλάξεις, αυτή τη γνώμη, άλλοι επιστήμονες έθεσαν σύντομα εύλογες αμφιβολίες σχετικά με τη χρονολόγηση.

Ο φυσικός John Jackson, πρώην υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά του 1532 μπορεί να έχει αλλοιώσει τη χημική σύνθεση του υφάσματος. Ο Raymond Rogers του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos σημείωσε το 2005 ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν μπορεί να προέρχονται από ένα μεταγενέστερο κομμάτι του αρχικού υφάσματος. Το 2005, 17 χρόνια μετά την έναρξη της διαμάχης με το τεστ άνθρακα-14, μια νέα μελέτη του Αμερικανού χημικού Ρέιμοντ Ρότζερς, του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos και πρώην μέλους του STURP (the Shroud of Turin Research Project), αναζωπύρωσε τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι το λείψανο ήταν πολύ παλαιότερο από ό,τι ισχυριζόταν αυτή η χρονολόγηση, καθώς το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε το 1988 είχε ληφθεί από μια αποκατεστημένη περιοχή της σινδόνης, ένα από τα μπαλώματα που έραψαν οι καλόγριες μετά τη φωτιά που παραλίγο να την καταστρέψει το 1532. Ο Rogers συνέκρινε το κομμάτι αυτό με άλλα υφάσματα από τη σινδόνη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει εντελώς διαφορετικές χημικές ιδιότητες από άλλα κομμάτια του κεντρικού τμήματος του λειψάνου. Η εξέταση εντόπισε, για παράδειγμα, την παρουσία μιας ουσίας που ονομάζεται βανιλλίνη στο κομμάτι που αναλύθηκε με άνθρακα-14, αλλά όχι στην υπόλοιπη Σινδόνη. Αυτή η χημική ουσία θα είχε χρησιμοποιηθεί για τη βαφή του κομματιού του επιθέματος ώστε να ταιριάζει με το παλαιότερο, σε χρώμα σέπια, τμήμα του υφάσματος. Αυτή η τεχνική βαφής άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ιταλία γύρω στο 1290, ημερομηνία που συμπίπτει με τη χρονολόγηση με άνθρακα-14. Έτσι, για τον Rogers, η ίδια η σινδόνη είναι στην πραγματικότητα πολύ παλαιότερη: θα μπορούσε να είναι μεταξύ 1.300 και 3.000 ετών, καθιστώντας πιθανό ότι το λείψανο είναι σύγχρονο με την εποχή του Ιησού.

Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν κατάφεραν επίσης να ρίξουν φως στη γνησιότητα του κομματιού. Ο πρώην αστυνομικός Robert Cornuke και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Barie Goetz είδαν στοιχεία των Παθών στη Σινδόνη: λεκέδες από κοψίματα και εκδορές στην πλάτη από τη μαστίγωση και τον σταυρό, πιτσιλιές στο κεφάλι από το ακάνθινο στεφάνι και αποξηραμένο αίμα στα χέρια.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι υπερβολικά καλά τοποθετημένα, τεχνητά, αν αναλογιστεί κανείς πώς συμπεριφέρεται το υγρό του αίματος όταν εμπλέκεται τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πήξη θα εμπόδιζε ορισμένες πληγές να αφήσουν το σημάδι τους στον καμβά.

Το 2018, η εικαστική θεωρία επανήλθε στην επιφάνεια μετά από μια μελέτη των Matteo Borrini και Luigi Garlachelli , από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο της Παβίας αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές τους εξετάσεις, οι λεκέδες στον καμβά δεν ταιριάζουν με εκείνους που θα άφηνε ένα αιματοβαμμένο σώμα με τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε αυτό του Ιησού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα ήταν προϊόν ενός καλλιτέχνη. Ο VP-8, ένας στρατιωτικός αναλυτής δορυφορικών εικόνων, υπέδειξε το 1976 ότι η σιλουέτα της Σινδόνης σφραγίζεται από μια τρισδιάστατη φιγούρα, δηλαδή ένα σώμα, γεγονός που θα ακύρωνε τη Σινδόνη ως ζωγραφική. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε δεκαετίες αργότερα ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Μια τρισδιάστατη προβολή από μια άλλη ομάδα σχεδιαστών διαπίστωσε ανατομικές ανωμαλίες στον άνδρα στον καμβά. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι πολύ μακριά για τις ανθρώπινες αναλογίες.

Αυτό δεν εμπόδισε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Padova να παρουσιάσουν, τον Μάρτιο του2018, μια τρισδιάστατη εικόνα του Ιησού, αναπαραγμένη σε γύψο, βασισμένη στα δεδομένα της Σινδόνης.

Η συζήτηση, όπως βλέπουμε, φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να τελειώσει. Ελλείψει αδιαμφισβήτητων επιστημονικών στοιχείων, η νομιμότητα ή μη του έργου παραμένει πρωτίστως θέμα πίστης.





Comments


bottom of page