top of page
Writer's pictureundercity report

Mastodon γιατί να επιλέξετε αυτό το κοινωνικό δίκτυο;


Mastodon: γιατί να επιλέξετε αυτό το κοινωνικό δίκτυο;


Το Twitter, μέχρι σήμερα, ακόμα δεν έχει πέσει. Ωστόσο, πολλοί το βλέπουν ως εκείνο το παιχνίδι στα χέρια του Έλον Μασκ που θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Επομένως, υπάρχουν εκείνοι που σκέφτηκαν να μεταναστεύσουν στο Mastodon ως εναλλακτική λύση: τι έχει αυτό το κοινωνικό δίκτυο για να προσελκύσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;


Η ανθρωπότητα περνά αβέβαιες και κάπως περίεργες στιγμές, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Όπως είπε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Paul Cézanne, «ζούμε σε ένα ουράνιο τόξο χάους». Και αυτό κάνει την τρέχουσα στιγμή μια πολύ ευνοϊκή πραγματικότητα για την ανάλυση της συμπεριφοράς της κοινωνίας μας από οποιαδήποτε άποψη: οικονομική, ψυχολογική, κοινωνική, φιλοσοφική κ.λπ.


Τα social media είναι το βαρόμετρο για τη μέτρηση πολλών από τις ανατροπές, τις ίντριγκες και τις αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, αν πριν από λίγους μήνες ο μεγιστάνας Έλον Μασκ πήρε τον έλεγχο του Twitter και σύντομα ανακοίνωσε την απόλυση των εργαζομένων της εταιρείας, πριν λίγες μέρες κοιμηθήκαμε με νέα νέα. Ένα άλλο ακόμα πιο ανησυχητικό.


Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο παραιτήθηκαν. Μετά το τελεσίγραφο που εξέδωσε ο Μασκ που τους προέτρεπε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να εργάζονται περισσότερες ώρες, σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού αποχώρησε. Αυτή η έλλειψη μηχανικών έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της πλατφόρμας και αρκετές φωνές ανακοίνωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος του προαναφερθέντος κοινωνικού δικτύου


Ωστόσο, εδώ και καιρό υπάρχει μια άλλη εφαρμογή που έχει γίνει μόδα και είναι trend. Μιλάμε για το Mastodon, την πιθανή εναλλακτική στο κοινωνικό δίκτυο bluebird.


Τι είναι το Mastodon;

Από την περασμένη 27η Οκτωβρίου, όταν το Twitter έγινε (για πολλούς) το σπασμένο παιχνίδι του Έλον Μασκ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ενταχθεί στο Mastodon. Και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Στην πραγματικότητα, είναι ολοένα και πιο σύνηθες να βλέπουμε χρήστες του Twitter και δημόσια πρόσωπα να ανακοινώνουν ήδη το όνομα χρήστη τους σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο για να προσελκύσουν τους οπαδούς τους σε αυτό το άλλο κανάλι.


Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές άλλες πλατφόρμες στα χέρια μας, από το Telegram μέχρι το Reddit, περνώντας από το Tumblr, το Discord ή το CounterSocial. Ωστόσο, τι έχει συγκεκριμένα το Mastodon για να το κάνει την προτιμώμενη εναλλακτική λύση στο Twitter; Πρώτον, υπάρχει ένα στοιχείο παρακίνησης που φαίνεται να επαναλαμβάνεται.


Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια λιγότερο τοξική πλατφόρμα microblogging . Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Tübingen πραγματοποίησε μια μελέτη πριν από λίγους μήνες αναλύοντας την ενόχληση που δημιουργούν τα κοινωνικά δίκτυα στη ζωή μας.

Από τη μία πλευρά, είναι το καλύτερο περιβάλλον μας για να μαθαίνουμε και να ενημερώνουμε. Τους χρειαζόμαστε. Από την άλλη πλευρά, μας αγχώνουν, μας εξουθενώνουν, συχνά είναι ένα γόνιμο έδαφος όπου κυριαρχούν τα τρολ , οι ψεύτικες ειδήσεις και οι καταστάσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Γιατί να μην ονειρευτείτε μια πιο υγιεινή εναλλακτική;


Στο Mastodon, απαγορεύεται το τοξικό, προσβλητικό ή περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ναζί.


Mastodon, η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δίκτυα

Ο Eugen Rochko είναι ο νεαρός προγραμματιστής του Mastodon. Το δίκτυο αυτό προέκυψε το 2016 σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που δεν θα εξαρτάται από μία μόνο εταιρεία. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο περιοδικό Time, το Mastodon ξεφεύγει από αυτόν τον έλεγχο από πάνω προς τα κάτω που ισχύει για το Twitter..


Αυτή η εφαρμογή περιγράφει τον εαυτό της ως ένα «ανοιχτό, δωρεάν, ομοσπονδιακό δίκτυο που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο». Λοιπόν, αλλά τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτόν τον ορισμό; Λοιπόν, αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο για το Mastodon:


1 Αποτελεί μέρος του ομοσπονδιακού ψηφιακού σύμπαντος, δηλαδή ένα σύνολο ελεύθερων πλατφορμών ή κοινωνικών δικτύων που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά πρωτόκολλα.


2 Είναι αποκεντρωμένο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο δημοκρατικό δίκτυο από τα πιο γνωστά δίκτυα, τα οποία είναι αναμφίβολα πιο εταιρικά. Η διαχείριση των κόμβων ή των κοινοτήτων είναι αυτόνομη και πραγματοποιείται συλλογικά.


3 Δεν χρησιμοποιεί σκόπιμα τα δεδομένα των χρηστών για την πώληση διαφημίσεων.


4 Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύπλοκη και αυτό οφείλεται σε μια πολύ συγκεκριμένη πτυχή. Ο χρήστης πρέπει να επιλέξει σε ποια «κοινότητα» θέλει να συμμετάσχει . Μπορούμε να τα επιλέξουμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις γλώσσες.


5 Υπάρχουν εκατοντάδες διακομιστές στο Mastodon, που ονομάζονται περιπτώσεις. Το καθένα έχει διαφορετικούς κανόνες και κανονισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να συμμετέχει και ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται. Εάν οποιαδήποτε στιγμή δεν σας αρέσει η δυναμική που βλέπετε σε αυτά, μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλο διακομιστή/παρουσίαση.


6 Απαγορεύεται το επιθετικό περιεχόμενο και κακόβουλο περιεχομενο.


7 Όπως και στο Twitter, υπάρχουν hashtags , απαντήσεις, ετικέτες και retweets. Ωστόσο, τα tweets ονομάζονται toot , επιτρέπουν έως και 500 χαρακτήρες και τα μηνύματα που λαμβάνουμε θα είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά μας.


Ποια είναι τα μειονεκτήματα αυτού του κοινωνικού δικτύου;

Το κύριο μειονέκτημα του Mastodon είναι η πολυπλοκότητα κατά την εγγραφή. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσετε σε ποιον διακομιστή θέλετε να εγγραφείτε. Μερικές φορές, για να ενταχθείτε σε έναν συγκεκριμένο διακομιστή, υπάρχει λίστα αναμονής.


Ομοίως, αυτό το κοινωνικό δίκτυο δεν διαθέτει την ίδια ομάδα μηχανικών που διαθέτει το Twitter, οι λογαριασμοί δεν είναι επαληθευμένοι και, προς το παρόν, είναι απλώς μια αρχόμενη πλατφόρμα που πρέπει να ωριμάσει και να βελτιωθεί.


Η επικοινωνιακή μας ανάγκη μας κάνει να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον φαινόμενο εν μέσω της κρίσης του Twitter. Αν πολλοί άνθρωποι εγγράφονται στο Mastodon, αυτό οφείλεται στην ανάγκη να έχουν εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίσουν να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους. Δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς αυτό το ψηφιακό σύμπαν που μας κρατάει ενήμερους.


Θέλουμε να έχουμε έναν τρόπο να εκφραζόμαστε, είτε πρόκειται για 140 είτε για 280 χαρακτήρες. Ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει να γνωρίζει τι συμβαίνει στον κόσμο και ποιες απόψεις είναι τάση. Επιθυμούμε να αλληλεπιδρούμε, να μοιραζόμαστε, να δίνουμε likes και να μας προσφέρονται και έτσι αναζητούνται μέσα και κανάλια για να διαιωνίζονται αυτές οι πρακτικές. Οι καιροί αλλάζουν, χωρίς αμφιβολία, αλλά οι ανάγκες είναι οι ίδιες.


Εμείς σας προτείνουμε το. Kafeneio περνάνε τέλεια εκεί συζητάνε , όλα τα θέματα της καθημερινότητας, δεν υπάρχουν προστριβές, καθε άποψη είναι σεβαστή και έχει και δικό του web radio την λατέρνα που παίζει φοβερή μουσική όλη την ημέρα .

Μια επίσκεψη θα σας πείσει


Commentaires


bottom of page