Η Βιογραφία του Immanuel Kant
Ο Immanuel Kant (1724-1804) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής της «Κριτικής Φιλοσοφίας» - ενός συστήματος που προσπαθούσε να καθορίσει τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Το έργο του θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης φιλοσοφίας.
Παιδική ηλικία και εκπαίδευση
Ο Immanuel Kant γεννήθηκε στο Königsberg, στην Ανατολική Πρωσία, τότε της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, στις 22 Απριλίου 1724. Γιος ενός τεχνίτη σκωτσέζικης καταγωγής, ήταν το τέταρτο από τα εννέα παιδιά. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στα περίχωρα της γενέτειράς του. Από Λουθηρανούς γονείς έλαβε αυστηρή θρησκευτική εκπαίδευση. Στο τοπικό σχολείο σπούδασε λατινικά και κλασικές γλώσσες.
Το 1740, σε ηλικία 16 ετών, ο Καντ μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Königsberg ως φοιτητής θεολογίας. Ήταν μαθητής του φιλοσόφου Martin Knutzen και εμβάθυνε τη μελέτη του για την ορθολογιστική φιλοσοφία του Leibniz και του Christian Wolff. Έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τη φυσική. Το 1744 δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν τις κινητικές δυνάμεις.
Το 1746, μετά το θάνατο του πατέρα του, εργάστηκε ως δάσκαλος, κάτι που του επέτρεψε να έρθει σε επαφή με την κοινωνία του Königsberg και να αποκτήσει πνευματικό κύρος. Ακόμη και έξω από το πανεπιστήμιο, δεν σταμάτησε τις σπουδές και αφιερώθηκε στην έκδοση του πρώτου φιλοσοφικού του έργου, «Σκέψη για την αληθινή αξία των ζωντανών δυνάμεων» (1749).
Το 1754, ο Καντ επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές διορίστηκε καθηγητής-livre. Δίδαξε Ηθική Φιλοσοφία, Λογική και Μεταφυσική. Δημοσίευσε αρκετές εργασίες στον τομέα των Φυσικών Επιστημών και της Φυσικής. Τέλος, το 1770, ο Immanuel Kant καταλαμβάνει την έδρα Λογικής και Μεταφυσικής στο Πανεπιστήμιο, θέση που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η φιλοσοφική σκέψη του Καντ
Η φιλοσοφική σκέψη του Καντ διακρίνεται από τρεις διακριτές περιόδους:
Στην πρώιμη περίοδο του, ο Καντ επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία του Leibniz και του Christian Wolff και τη φυσική του Newton, όπως φαίνεται στο έργο του: «General History of Nature and Theory of Heaven».
Στη δεύτερη περίοδο, ο Καντ επέτρεψε σταδιακά να επηρεαστεί από την ηθική και την εμπειρική φιλοσοφία των Άγγλων, ιδιαίτερα του Ντέιβιντ Χιουμ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Καντ, «ξύπνησε από τον δογματικό ύπνο». Άρχισε να υιοθετεί μια κριτική στάση απέναντι στη στενή συσχέτιση γνώσης και πραγματικότητας. Εκείνη την εποχή δημοσίευσε? «Dreams of a Visionary» (1766).
Στην τρίτη περίοδο, ο Καντ ανέπτυξε τη δική του «Κριτική Φιλοσοφία», η οποία ξεκίνησε, το 1770, με την εναρκτήρια τάξη του ως καθηγητή Φιλοσοφίας, με τίτλο: «On the Form and Principles of the Sensible and Intelligent World», γνωστή ως «Διατριβή». , όταν έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το φιλοσοφικό του έργο.
Η φιλοσοφία του Καντ
Το καντιανό φιλοσοφικό σύστημα επινοήθηκε ως σύνθεση και υπέρβαση των δύο μεγάλων ρευμάτων της τότε φιλοσοφίας: του «ορθολογισμού», που τόνιζε την κυριαρχία του λόγου ως τρόπου γνώσης της πραγματικότητας και του «εμπειρισμού», που έδωσε προτεραιότητα στην εμπειρία.
Με τον Καντ έρχεται ο «Κριτικός Ορθολογισμός» ή «Κριτική»: ένα σύστημα που επιδιώκει να καθορίσει τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Η φιλοσοφία του συντέθηκε στα τρία κύρια έργα του: «Κριτική του καθαρού λόγου», «Κριτική του πρακτικού λόγου» και «Κριτική της κρίσης».
Με τη δημοσίευση της «Κριτική του καθαρού λόγου» (1781), ο Καντ προσπάθησε να γειώσει την ανθρώπινη γνώση και να θέσει τα όριά της. Μπροστά στο ερώτημα: «Ποια είναι η πραγματική αξία της γνώσης μας;» Ο Καντ έθεσε τη λογική σε ένα δικαστήριο για να κρίνει τι μπορεί να είναι νόμιμα γνωστό και τι είδους γνώση είναι αβάσιμη. Με αυτό σκόπευε να ξεπεράσει τη διχοτόμηση ορθολογισμού-εμπειρισμού.
Ο Καντ καταδίκασε τους εμπειριστές (ό,τι γνωρίζουμε προέρχεται από τις αισθήσεις) και δεν συμφωνούσε με τους ορθολογιστές (είναι λάθος να κρίνουμε ότι ό,τι νομίζουμε προέρχεται από εμάς): η γνώση πρέπει να αποτελείται από καθολικές κρίσεις, με τον ίδιο τρόπο που πηγάζει από λογική εμπειρία.
Για να υποστηρίξει αυτή την αντίφαση, ο Καντ εξηγεί ότι η γνώση αποτελείται από ύλη και μορφή: «Η ύλη της γνώσης μας είναι τα ίδια τα πράγματα και η μορφή είναι ο εαυτός μας».
Το καντιανό φιλοσοφικό σύστημα είναι επίσης γνωστό ως «Υπερβατικός Ιδεαλισμός», που σημαίνει αυτό που προηγείται κάθε εμπειρίας. Είπε: «Ονομάζω όλη τη γνώση υπερβατική που δεν ασχολείται τόσο με αντικείμενα όσο, γενικά, με τις a priori έννοιες των αντικειμένων».
Οι σκέψεις του αποτέλεσαν τη βάση για τη θεωρία της γνώσης ως φιλοσοφικής επιστήμης, δημιουργώντας ένα συστηματικό έργο του οποίου η επιρροή σημάδεψε τη μεταγενέστερη φιλοσοφία.
Περιέργειες
Ο Immanuel Kant έζησε μια αυστηρά μεθοδική και προσεκτική ζωή, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ύπνο, ύπνο, ξύπνημα, περπάτημα και φαγητό.
Λέγεται ότι το έθιμο του να παίρνει τον σκύλο του για μια βραδινή και καθημερινή βόλτα οδήγησε τους γείτονες να ρυθμίζουν τα ρολόγια τους όποτε περνούσε από εκεί. Η μόνη μέρα που ο Καντ δεν βγήκε για τη συνηθισμένη του βόλτα, καθώς είχε απορροφηθεί από το διάβασμα του Emile, ή Περί Παιδείας, του Ζαν Ζακ Ρουσό, κέντρισε την προσοχή και την περιέργεια των γειτόνων του.
Έργα του Immanuel Kant
Σκέψη για την αληθινή αξία των ζωντανών δυνάμεων (1749)
Universal History of Nature and Theory of Heaven (1755)
Το μόνο δυνατό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού (1763)
Παρατήρηση για το Αίσθημα του Όμορφου και του Υπέροχου (1764)
Critique of Pure Reason (1781)
Γερμανικός Διαφωτισμός (1784)
Λόγοι για τη Μεταφυσική των Ηθών (1785)
Κριτική του πρακτικού λόγου (1788)
Κριτική της κρίσης (1790)
Η θρησκεία εντός των ορίων του απλού λόγου (1793)
The Perpetual Peace (1795)
The Metaphysics of Morals (1797)
Θάνατος
Ο Immanuel Kant πέθανε στο Königsberg της Γερμανίας στις 12 Φεβρουαρίου 1804.
Υπέροχες φράσεις και προβληματισμοί του Immanuel Kant
Η φιλοσοφία του Kant συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική σήμερα, γι' αυτό έχουμε κάνει μια επιλογή από τα καλύτερα αποφθέγματα του Immanuel Kant , ενός στοχαστή που αξίζει αναμφίβολα να ανακαλύψετε και που πρέπει να γνωρίσετε σε βάθος.
1. Το θέλημα του Θεού δεν είναι απλώς να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά να κάνουμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο.
Το να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι εξαρτάται μόνο από τον εαυτό μας, η επίτευξη της ευτυχίας θα εξαρτηθεί από τις καθημερινές μας πράξεις και τα συναισθήματά μας.
2. Η ευτυχία δεν είναι ιδανικό της λογικής, αλλά της φαντασίας.
Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεται στο μυαλό μας, το μυαλό είναι το κλειδί που μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς αυτήν.
3. Έπρεπε να εξαλείψω τη γνώση για να κάνω χώρο για πίστη.
Όταν δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί κάτι, τείνουμε να το εξηγούμε μέσα από μύθους, έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες θρησκείες.
4. Η εμπειρία χωρίς θεωρία είναι τυφλή, αλλά η θεωρία χωρίς εμπειρία είναι ένα απλό διανοητικό παιχνίδι.
Για να κατανοήσουμε πλήρως μια
εμπειρία πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη θεωρία της. Θεωρία και εμπειρία πάνε πάντα χέρι-χέρι.
5. Έχετε το θάρρος να χρησιμοποιήσετε τη δική σας λογική. Αυτό είναι το σύνθημα του διαφωτισμού.
Όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο στη ζωή, η σκέψη είναι μια άσκηση που πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν καθημερινά.
6. Η ανάγνωση όλων των καλών βιβλίων είναι σαν μια συζήτηση με τα καλύτερα μυαλά των περασμένων αιώνων.
Τα βιβλία είναι μια πόρτα στο μυαλό μεγάλων στοχαστών του παρελθόντος, πρέπει να ξέρουμε να τα εκτιμούμε και να τα εκτιμούμε. Το διάβασμα είναι ένα υπέροχο χόμπι.
7. Δεν είμαστε εκατομμυριούχοι για αυτά που έχουμε, αλλά για αυτά που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να έχουμε κανένα υλικό.
Οι πιο θετικές εμπειρίες στη ζωή μας είναι συχνά δωρεάν, όπως το περπάτημα, η ακρόαση μουσικής ή το διάβασμα.
8. Η επιστήμη είναι οργανωμένη γνώση, η σοφία είναι οργανωμένη ζωή.
Ένα πολύ περίεργο απόφθεγμα στο οποίο ο Καντ μας δίνει την ιδιαίτερη άποψή του για την επιστήμη και τη σοφία. Η επιστήμη και η σοφία μπορούν να δράσουν συνεργιστικά στη ζωή μας, αφού η επιστήμη είναι και ο δρόμος προς τη γνώση ή τη σοφία.
9. Οι σκέψεις χωρίς περιεχόμενο είναι κενές, οι διαισθήσεις χωρίς έννοια είναι τυφλές.
Πολλοί από εμάς δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε σοβαρά τη ζωή μας, θα πρέπει να σταματάμε πιο συχνά να σκεφτόμαστε ήρεμα και βαθιά.
10. Όλα τα ενδιαφέροντα της λογικής μου, θεωρητικά και πρακτικά, συνδυάζονται στις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις: Τι μπορώ να ξέρω; Τι πρέπει να κάνω? Τι μπορώ να περιμένω;
Κάθε μεγάλη φιλοσοφία ξεκινά προσπαθώντας να απαντήσει σε μια μεγάλη ερώτηση. Ο Καντ, ως καλός φιλόσοφος, ρωτούσε τον εαυτό του πολλά πράγματα καθημερινά.
11. Αυτός που είναι κακός με τα ζώα γίνεται επίσης σκληρός στις σχέσεις του με τους άνδρες. Μπορούμε να κρίνουμε την καρδιά ενός ανθρώπου από τη συμπεριφορά του προς τα ζώα.
Τα ζώα είναι συχνά αβοήθητα μπροστά μας, κάποιος που είναι ικανός να βλάψει ένα ανυπεράσπιστο ζώο θα μπορούσε επίσης να το κάνει σε έναν άνθρωπο.
12. Ανωριμότητα είναι η αδυναμία να χρησιμοποιήσει κανείς τη δική του νοημοσύνη χωρίς την καθοδήγηση κάποιου άλλου.
Όταν δεχόμαστε συμβουλές από τρίτους, δείχνουμε πόσο ώριμοι είμαστε, οι συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε τη ζωή μας με καλύτερο τρόπο.
13. Όσο πιο απασχολημένοι είμαστε, τόσο πιο έντονα νιώθουμε αυτό που ζούμε, έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της ζωής.
Το να κάνουμε μια πολυάσχολη ζωή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι ζούμε πολύ πιο ολοκληρωμένα. Δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε σε τεμπελιά.
14. Ο χώρος και ο χρόνος είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο το μυαλό πιέζεται να οικοδομήσει την εμπειρία του για την πραγματικότητα.
Οι αισθήσεις μας δείχνουν μόνο ένα μικρό μέρος του σύμπαντος που μας περιβάλλει, τα ανθρώπινα όντα περιορίζονται από τη δική μας αντίληψη.
15. Η φώτιση είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από την αυτοπροκαλούμενη ανωριμότητά του.
Η φώτιση είναι μια κατάσταση διανοητικής διαύγειας που πολλοί άνθρωποι αναζητούν στη ζωή τους.Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση του νου υπάρχει πραγματικά;
16. Από το στραβό ξύλο της ανθρωπότητας δεν έχει φτιαχτεί ίσιο πράγμα.
Ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τα μεγαλύτερα πράγματα και επίσης τα πιο αδίστακτα.
17. Κάνε λίγο υπομονή, η συκοφαντία είναι μικρή. Η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου, σύντομα θα φανεί να σε δικαιώνει.
Η αλήθεια πάντα αναδεικνύεται με τον καιρό, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ψέματα στη ζωή μας, γιατί στο τέλος θα είναι αντιπαραγωγικό.
18. Τολμήστε να σκεφτείτε!
Η αναζήτηση της γνώσης είναι μια περιπέτεια που πάντα συνόδευε τον άνθρωπο.
19. Σε όλες τις κρίσεις στις οποίες περιγράφουμε κάτι ως όμορφο, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να έχει διαφορετική γνώμη.
Η ομορφιά είναι μια προσωπική αντίληψη, ό,τι μπορεί να είναι όμορφο για έναν άνθρωπο, μπορεί επίσης να μην είναι για άλλον.
22. Η ελευθερία δεν καθορίζει τίποτα σε σχέση με τη θεωρητική μας γνώση για τη φύση, όπως η έννοια της φύσης δεν καθορίζει τίποτα σε σχέση με τους πρακτικούς νόμους της ελευθερίας.
Η ελευθερία είναι ένα δικαίωμα που εμφανίζεται πάντα φυσικά στη φύση, μόνο τα ανθρώπινα όντα έχουν ασκήσει τη δουλεία.
23. Είναι πάντα ωραίο να θυμόμαστε ότι όλα όσα αντιλαμβανόμαστε είναι ικανά να πραγματοποιηθούν μέσω της λογικής.
Είναι χάρη στη λογική που είμαστε σε θέση να επινοήσουμε μια θεωρία, ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι έχει ένα μοναδικό επίπεδο συλλογισμού στον κόσμο των ζώων.
24. Η αχαριστία είναι τυπική του κακού στον κόσμο.
Το κακό είναι μια εγγενής ιδιότητα του ανθρώπου, γιατί μόνο ο άνθρωπος είναι ικανός να σκοτώνει για ευχαρίστηση και να βλάπτει χωρίς λόγο.
25. Μια συνθήκη ειρήνης που έχει προσαρμοστεί και διαπραγματευτεί με την ψυχική επιφύλαξη ορισμένων λόγων ικανών να προκαλέσουν το μέλλον ή την έναρξη ενός άλλου πολέμου δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται έγκυρη.
Πράγματι, όπως μας λέει αυτός ο φιλόσοφος, δεν πρέπει να τερματίσουμε μια ψευδή στρατιωτική σύγκρουση, οι ανακωχές έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι χρήσιμες με την πάροδο του χρόνου.
26. Κάθε γνώση πρέπει, άμεσα ή έμμεσα, μέσω ορισμένων αναπαραστάσεων, να σχετίζεται τελικά με εμάς, με την ευαισθησία, γιατί με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορούμε να νοηματοδοτήσουμε.
Η αναζήτηση της γνώσης πάντα συνόδευε τον άνθρωπο, η εξέλιξή του δεν θα γινόταν κατανοητή χωρίς αυτήν.
27. Σε κάποια περίπτωση, χρειάστηκε να αρνηθώ τη γνώση για να επιτρέψω στον εαυτό μου να έχω χώρο για πίστη.
Η επιστήμη και η θρησκεία βρίσκονταν πάντα σε εντελώς αντίθετες θέσεις, και τα δύο δόγματα πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν και να σέβονται το ένα το άλλο.
28. Το υπέροχο πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικό και το όμορφο μπορεί να είναι μικρό. Αλλά αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι το υπέροχο πρέπει να είναι απλό, σε αντίθεση με το όμορφο, το οποίο μπορεί να στολίζεται και να διακοσμείται συνεχώς.
Για να είναι κάτι υπέροχο πρέπει να έχει κάποια πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αυτό το επίθετο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά.
29. Η εικόνα των ανθρώπων που πείθουν με τη φυσική τους εμφάνιση, μερικές φορές πέφτει σε άλλου είδους συναισθήματα.
Η φυσική εμφάνιση και η εικόνα δεν είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, οι αξίες και τα συναισθήματά του πρέπει να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εμάς.
30. Οι άνθρωποι που έχουν καλή καρδιά θα πάνε ειρηνικά και ευγενικά για έναν εφησυχασμό στον κόσμο. Αυτοί οι τύποι ατόμων θα νιώθουν πάντα ειλικρινή συμπόνια για τη δυστυχία των άλλων.
Χωρίς αμφιβολία, οι άνθρωποι με καλή καρδιά πρέπει να εκτιμώνται και να λαμβάνονται υπόψη. Αυτού του είδους οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν αφθονούν.
31. Από μόνη της, η ομορφιά είναι εκπληκτική και συγκινητική, ή είναι γελαστή και γοητευτική.
Η ομορφιά φέρνει μαζί της ορισμένες ιδιότητες που δεν μπορούμε να τις κατέχουμε με άλλο τρόπο, γιατί για να είμαστε αποδέκτης αυτών των ιδιοτήτων πρέπει να είμαστε και όμορφοι.
32. Το να κάνεις τα στραβά μάτια στη δυσπιστία δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετό για να ξεπεράσεις την ανησυχία της λογικής.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους γύρω μας, το να κλείνουμε τα μάτια σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα μεταφέρουμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε για ένα δεδομένο θέμα.
33. Το γέλιο είναι αποτέλεσμα από την ξαφνική μετατροπή μιας μεγάλης προσδοκίας σε τίποτα.
Το γέλιο μπορεί να προέλθει από πολλές διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, τόσο από χαρά όσο και από απογοήτευση.
34. Η αναρχία είναι νόμος και ανεξαρτησία χωρίς βία. Ο δεσποτισμός είναι νόμος και παρόρμηση χωρίς ελευθερία. Η δύναμη είναι σκληρότητα χωρίς ελευθερία και νόμο. Ο Ρεπουμπλικανισμός είναι παρόρμηση με ανεξαρτησία και νόμο.
Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτό το απόσπασμα, ο Καντ ήταν ένθερμος υπερασπιστής του ρεπουμπλικανισμού, ενός τύπου κοινωνίας με τον οποίο πολλοί από εμάς μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα.
35. Μόνο λίγοι έχουν ακολουθήσει ένα σταθερό μονοπάτι και έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την ανωριμότητα μέσω της δικής τους καλλιέργειας της σκέψης.
Το να μπορούμε να αναπτυχθούμε πνευματικά είναι μια δουλειά που μπορεί να μας πάρει μια ζωή. Πολλοί, με τον καιρό, εγκαταλείπουν την αναζήτησή τους για μεγαλύτερη σοφία.
36. Η ανεπάρκεια με την καλή έννοια είναι σωστά αυτό που ονομάζεται «ηλιθιότητα». και για μια τέτοια αποτυχία, δεν γνωρίζουμε λύση.
Η καλή λογική είναι μια ιδιότητα που σαφώς λείπει από πολλούς ανθρώπους, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε πριν ενεργήσουμε και να μετρήσουμε ανάλογα τις επιπτώσεις των πράξεών μας.
37. Τίποτα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στον κόσμο, ούτε καν έξω από αυτόν. Πραγματικά, ό,τι μπορεί να θεωρηθεί καλό και χωρίς προσόντα, δεσμεύεται πάντα από καλή θέληση.
Η βούληση των ανθρώπων κάνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε καλύτερο ή χειρότερο μέρος σύμφωνα με τις πράξεις μας. Πρέπει να ενεργούμε σωστά και με ειλικρίνεια στη ζωή μας.
38. Η γυναίκα ποθεί τον αυτοέλεγχο από τον άντρα.
Μια πολύ αποκαλυπτική φράση για το τι πίστευε ο Καντ για τις γυναίκες.Πιστεύετε ότι είχε δίκιο;
39. Η απεικόνιση είναι η έξοδος από τη μειοψηφία του ίδιου του ανθρώπου.
Η εικονογράφηση είναι ένα είδος φιλοσοφίας της οποίας αυτός ο φιλόσοφος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της.
40. Όταν η λάμψη που τρεμοπαίζει μιας καλοκαιρινής νύχτας γεμίζει με αστραφτερά αστέρια και το ίδιο το φεγγάρι έχει ολοκληρωθεί, σιγά-σιγά παρασύρομαι σε μια κατάσταση αυξημένης ευαισθησίας από φιλία και περιφρόνηση για τον κόσμο και την αιωνιότητα.
Το να γνωρίζουμε πώς να απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι αυτό που μπορεί να μας επιτρέψει να είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι.
41. Φυσικά, οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο τα δόγματα που απαιτούν τη λιγότερη προσπάθεια από μέρους τους και τη λιγότερη χρήση της δικής τους λογικής, και κατά συνέπεια, που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους στις κλίσεις τους.
Η σκληρή δουλειά ήταν πάντα κάτι που οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να αποφύγουν, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της σκληρής δουλειάς. Για να πετύχουμε πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
42. Οι γυναίκες έχουν πάντα μια έντονη αίσθηση για οτιδήποτε είναι πολύτιμο, διακεκριμένο και διακοσμημένο.
Οι γυναίκες πάντα ένιωθαν μεγάλη αγάπη για δραστηριότητες όπως η διακόσμηση ή η αναζήτηση της ομορφιάς, σήμερα αυτό το περίεργο γεγονός συνεχίζει να συμβαίνει τακτικά.
43. Στην καθημερινή ζωή της ανθρωπότητας, οι αξιοσέβαστες ιδιότητες του επαίνου δεν συναντώνται ποτέ με ταυτόχρονες παραλλαγές. η μέγιστη ατέλεια φαίνεται να σπάνια αποχρώσεις.
Στην καθημερινότητα σχεδόν όλων των ανθρώπων, τα αρνητικά αφθονούν πολύ περισσότερο από τα θετικά, ο κόσμος πάντα φαινόταν να κλίνει προς τις πιο απεχθή πτυχές της ανθρωπότητας.
44. Το θάρρος είναι ένδοξο και μεγάλο. η εξυπνάδα είναι πάντα μικρή, αλλά παραμένει όμορφη.
Τόσο το θάρρος όσο και η επινοητικότητα είναι δύο ιδιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν στην ανθρωπότητα, με την επινοητικότητα να είναι η πιο σημαντική από τις δύο.
45. Τα διάφορα συναισθήματα απόλαυσης ή θυμού δεν αποδεικνύουν τη φύση των εξωτερικών πραγμάτων που τους διεγείρουν, αλλά αποδεικνύουν πώς η ίδια η διάθεση του καθενός μπορεί εύκολα να περάσει από ευχαρίστηση σε πόνο.
Πράγματι, τα συναισθήματά μας δεν μας λένε αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, μας λένε μόνο τι πιστεύουμε για αυτό που βιώνουμε.
46. Να συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζετε την ανθρωπότητα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ποτέ μην συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους σαν να ήταν ένα μέσο για έναν σκοπό, αντίθετα, πάντα να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους ταυτόχρονα σαν να ήταν αυτός ο απώτερος στόχος.
Πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με τον μέγιστο σεβασμό και εκπαίδευση, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι περνάει ένας άλλος.
47. Μην προσπαθείτε να ψάξετε στο πλήθος για συγκεκριμένους τύπους χάρες. Σπάνια λαμβάνετε πληροφορίες με έντιμους και νόμιμους τρόπους. Σας συνιστώ να κοιτάτε πάντα τη μαρτυρία μερικών: μην μετράτε ποτέ τις φωνές, απλώς φροντίστε να δείτε πόσο πολύτιμες είναι κατά βάρος.
Το να μπορούμε να λαμβάνουμε καλές συμβουλές μπορεί να είναι κάτι αρκετά περίπλοκο, πρέπει να ξέρουμε πώς να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους των οποίων οι συμβουλές μπορεί να είναι πραγματικά σοφές και χρήσιμες για εμάς.
48. Πρέπει πάντα να ενεργείτε με τρόπο ώστε η αρχή σας να μπορεί να γίνει ένας σίγουρος νόμος για τον υπόλοιπο κόσμο.
Πρέπει να ενεργούμε με ειλικρίνεια με τις αρχές μας, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντί μας.
49. Η θρησκεία μεταφράζεται πάντα στην αναγνώριση όλων των καθηκόντων και των υποχρεώσεών μας μέσω των θείων γραφών.
Η θρησκεία παρέχει πάντα στους ενορίτες της δικαιώματα και υποχρεώσεις, όταν ακολουθούμε οποιαδήποτε θρησκεία πρέπει να ενεργούμε στη ζωή μας σύμφωνα με αυτές τις αρχές.
50. Όταν μιλάμε με όρους ενδιαφέροντος, αυτό που ονομάζουμε «μου αρέσει» είναι όλα όσα συνδέουμε με τη σημασία της ύπαρξης ενός αντικειμένου.
Πράγματι, όταν λέμε ότι μας αρέσει κάτι, δίνουμε μια ορισμένη αξία σε αυτό το αντικείμενο. Αυτό που αρέσει σε περισσότερους ανθρώπους θα έχει πάντα μεγαλύτερη αξία στην κοινωνία.
51. Το εύρος εντός του οποίου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της γνώσης σύμφωνα με τις αρχές μας, είναι το εύρος στο οποίο οι έννοιες έχουν αρχικά εφαρμογή.
Όλοι έχουμε ορισμένες αρχές τις οποίες μπορούμε να τροποποιήσουμε ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το να είμαστε ευέλικτοι μαζί τους μπορεί να μας ωφελήσει ή να μας βλάψει ανάλογα με τις ενέργειες που πραγματοποιούμε.
52. Λόγω ενός ψέματος, ένας άνθρωπος είναι ικανός να εκμηδενίσει την αξιοπρέπειά του.
Το ψέμα είναι ένα κακό που πρέπει να διώξουμε από την κοινωνία, ένα ψέμα θα είναι πάντα επιβλαβές μακροπρόθεσμα.
56. Το βήμα για να είσαι ικανός θεωρείται πολύ επικίνδυνο από τη μεγαλύτερη μερίδα της ανθρωπότητας.
Πρέπει να είμαστε γενναίοι στην καθημερινότητά μας και να αγωνιζόμαστε για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας που μπορούμε.
57. Όλες οι γνώσεις μας ξεκινούν από τις αισθήσεις, μετά προχωρούν με την κατανόηση και τελειώνουν με τη λογική. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από τη λογική.
Χάρη στη χρήση της λογικής, οι άντρες δεν παρασύρονται από τα ένστικτά μας, η λογική έχει την ικανότητα να γίνει ολοκληρωμένα και σκεπτόμενα όντα.
58. Η ιδιοφυΐα είναι η ικανότητα να κατανοεί κανείς και να καταλήγει ανεξάρτητα σε έννοιες που κανονικά θα έπρεπε να διδαχθεί από άλλο άτομο.
Οι μεγάλες ιδιοφυΐες δεν χρειάζεται να διδάσκονται από άλλους ανθρώπους, με τη χρήση της δικής τους διάνοιας μπορούν να καταλήξουν μόνοι τους σε οποιοδήποτε συμπέρασμα, στο οποίο έχει καταλήξει κάποιος άλλος στο παρελθόν.
59. Ο θάνατος του δόγματος είναι η γέννηση της ηθικής.
Τα θρησκευτικά δόγματα συχνά δεν τηρούν την πραγματικότητα, πρέπει να καθοδηγούμε τη ζωή μας ακολουθώντας τις δικές μας ηθικές αρχές.
60. Η Μεταφυσική είναι ένας σκοτεινός ωκεανός χωρίς ακτές ή φάρους, σπαρμένος με πολλά φιλοσοφικά ερείπια.
Η μεταφυσική είναι ένα είδος επιστήμης που είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο στην κατανόηση, αφού λίγοι άνθρωποι ξέρουν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στον λαβύρινθο των θεωριών που είναι η μεταφυσική.
61. Ακόμη και οι φιλόσοφοι θα υμνήσουν τον πόλεμο ως εξευγενιστικό για την ανθρωπότητα, ξεχνώντας τους Έλληνες που έλεγαν: κακός είναι ο πόλεμος που γεννά περισσότερο κακό παρά εξαλείφει.
Ο πόλεμος είναι μια επιζήμια κατάσταση για όλα τα μέλη του, οι παράπλευρες ζημιές σε αυτόν δεν δικαιολογούνται ποτέ και είναι συνήθως πολύ πολλές.
62. Δεν είναι απαραίτητο να ζεις ευτυχισμένος όσο ζεις, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνεις τιμητικά.
Αναμφίβολα, η τιμή ήταν κάτι σημαντικό για τον Immanuel Kant, καθώς το να είμαστε ένα άτομο με σεβασμό και τιμή θα μας επιτρέψει να έχουμε μια καλή θέση στην κοινωνία.
63. Η ηθική δεν είναι το δόγμα του πώς κάνουμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο, αλλά για το πώς αξίζουμε την ευτυχία.
Μια ζωή με ηθική θα μας φέρει σίγουρα πιο κοντά στην ευτυχία παρά μια ζωή που της λείπει. Η επίτευξη της ευτυχίας είναι ένα περίπλοκο έργο, αλλά οι καθημερινές μας ενέργειες μπορούν να μας κάνουν άξιους.
64. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι γνώσεις μας ξεκινούν από την εμπειρία.
Οι καθημερινές μας εμπειρίες είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη γνώση για κάτι, οι προσωπικές εμπειρίες μας δίνουν μια σύντομη περιγραφή του θέματος που μας ενδιαφέρει.
65. Η γνώμη που μπορεί να έχουν οι άλλοι για την αξία και την κρίση σας είναι ένα σημαντικό κίνητρο που έχει αφαιρέσει πολλές θυσίες μακροπρόθεσμα.
Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις απόψεις των άλλων, χρησιμοποιώντας την κριτική των άλλων ως κίνητρο μπορεί να είναι το καύσιμο που χρειαζόμαστε για να βελτιωθούμε.
66. Οι κανόνες για την ευτυχία: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπήσεις, κάτι να περιμένεις.
Η ευτυχία μπορεί να προέλθει από την καθημερινή μας δραστηριότητα, τις προσωπικές μας σχέσεις και τις ελπίδες μας. Αυτές οι τρεις πτυχές είναι θεμελιώδεις για να μπορέσετε να ζήσετε μια πλήρη ζωή.
67. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι πειθαρχημένος, αφού είναι από τη φύση του ωμός και άγριος.
Η πειθαρχία μπορεί να μας επιτρέψει να πετύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους ή τουλάχιστον να μας βοηθήσει τρομερά.
68. Κοιτάξτε προσεκτικά, το όμορφο μπορεί να είναι μικρό.
Τα πιο μικρά πράγματα μπορεί επίσης να είναι πολύ όμορφα, το να ξέρουμε πώς να κοιτάμε προσεκτικά μπορεί να μας φέρει πολλές χαρές στη ζωή μας.
69. Το να είσαι, είναι να κάνεις.
Τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά μας λένε ποιοι πραγματικά είμαστε, με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αυτό που κάνουμε.
70. Ένας άνθρωπος είναι ένοχος ενώπιον του νόμου όταν παραβιάζει τα δικαιώματα του άλλου, στην ηθική είναι ένοχος μόνο που σκέφτεται να το κάνει.
Το να σκέφτεσαι να κάνεις κακό δεν είναι έγκλημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ορθό από ηθική άποψη.
71. Αν ο άνθρωπος κάνει τον εαυτό του σκουλήκι, δεν πρέπει να παραπονιέται όταν τον ποδοπατούν.
Η φύση μπορεί να είναι πραγματικά σκληρή, για να έχουμε επιτυχία στη ζωή μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί.
72. Ζήστε τη ζωή σας σαν κάθε πράξη σας να γίνει ένας παγκόσμιος νόμος.
Δεν πρέπει να κάνουμε ενέργειες που δεν μας αντιπροσωπεύουν πραγματικά ως άτομα. Οι καθημερινές μας ενέργειες μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά σε τρίτους, οπότε πρέπει να τις σκεφτούμε πολύ καλά πριν τις κάνουμε.
73. Από πού κατάγεται ο άνθρωπος το ξέρουμε όλοι, πού θέλει να πάει λίγοι γνωρίζουν.
Η μοίρα μας στη ζωή είναι κάτι που αφορά μόνο τους εαυτούς μας, οι πράξεις μας θα καθορίσουν αν καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό των ονείρων μας ή αν, αντίθετα, όχι.
74. Το δικαίωμα είναι το σύνολο των προϋποθέσεων που επιτρέπουν στην ελευθερία του καθενός να φιλοξενήσει την ελευθερία όλων.
Οι ελευθερίες μας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν οι ελευθερίες των άλλων, για να ζήσουμε στην κοινωνία χρειαζόμαστε νόμους που θωρακίζουν τις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις μας.
75. Ελευθερία είναι εκείνη η ικανότητα που αυξάνει τη χρησιμότητα όλων των άλλων ικανοτήτων.
Κάθε άνδρας και γυναίκα χρειάζονται ελευθερία για να μπορέσουν να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους, το δικαίωμα στην ελευθερία πρέπει να είναι αναφαίρετο στον άνθρωπο.
76. Κοιμήθηκα και ονειρεύτηκα ότι η ζωή ήταν ομορφιά. Ξύπνησα και κατάλαβα ότι είναι καθήκον.
Μια από τις πιο καθοριστικές φράσεις της φιλοσοφικής σκέψης του Καντ.
77. Τίποτα δεν είναι θεϊκό παρά μόνο αυτό που ταιριάζει στη λογική.
Η θεότητα και η ορθολογική σκέψη ήταν μερικά από τα θέματα που ο Καντ εξέτασε στο έργο του.
78. Ο σοφός μπορεί να αλλάξει γνώμη. Ο ανόητος ποτέ
Μια φράση που ισχύει μέχρι και σήμερα και που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ.
79. Τι μπορώ να ξέρω; Τι πρέπει να κάνω? Τι μπορώ να περιμένω;
Η φιλοσοφία δεν είναι πάντα να δίνεις τις σωστές απαντήσεις αλλά να θέτεις τις πιο σημαντικές ερωτήσεις.
80. Η αχαριστία είναι η ουσία της κακίας.
Το να είμαστε αχάριστοι ή να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που έχουν κάνει οι άλλοι για εμάς, μας ευτελίζει πολύ.
81. Με το ψέμα ο άνθρωπος εκμηδενίζει την αξιοπρέπειά του ως άντρα.
Το ψέμα μας κάνει λιγότερο ενάρετους, λιγότερο αξιόπιστους και λιγότερο άξιους.
82. Η νοημοσύνη ενός ατόμου μετριέται με την ικανότητα για αβεβαιότητα που μπορεί να αντέξει.
Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις του για τον κόσμο γύρω του και την κοινωνία του παραμένουν πολύ ακριβείς περιγραφές της ανθρώπινης φύσης.
83. Η αξιοπρέπεια είναι μια αξία που είναι αδύνατο να αντικατασταθεί.
Όταν χάνουμε την προσωπική μας αξιοπρέπεια, χάνουμε τα πάντα.
84. Η μακρά απουσία του σεξ κάνει ένα άτομο νευρωτικό.
Ο Καντ αφιέρωσε επίσης τον χρόνο του στοχαζόμενος την ανθρώπινη αγάπη και τις σεξουαλικές σχέσεις.
85. Παιδεία είναι η ανάπτυξη στον άνθρωπο όλης της τελειότητας για την οποία είναι ικανή η φύση του.
Η συντριπτική πλειοψηφία των διαφωτισμένων ανδρών της εποχής του έβλεπε την εκπαίδευση ως το τέλειο και απαραίτητο εργαλείο για να αλλάξει ο κόσμος.
Comments