Διαδηλώσεις και οργή για τη σιδηροδρομική τραγωδία που άφησε πίσω της 57 νεκρούς και άλλους τόσους αγνοούμενους
Εν μέσω κραυγών «εγκλήματιες» και «δολοφόνοι», εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν και έδειξαν την αγανάκτησή τους αυτή την Πρασκευή σε ολες τις πολεις τνς ελλαδας , όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία στην Αθήνα , για το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 νεους συνανθρωπους μας.
«Τα βαγόνια τσαλακώθηκαν σαν χαρτί»
Το σοβαρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε στις 28/2 όταν υπηρξε η μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας και εμπορικής αμαξοστοιχίας που ταξίδευε στην ίδια γραμμή άφησε πίσω, 57 νεκρούς και δεκαδες τραυματίες , ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά. Στην εντατικη. Η πρόσκρουση σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών.
«Ήταν σαν σεισμός», είπε ένας από τους επιζώντες.
Στα θύματα περιλαμβάνονται οκτώ εργαζόμενοι της επιβατικής συμπεριλαμβανομένων των δύο μηχανοδηγών εμπορικής και των τριών μηχανοδηγών της εμπορικης επιβεβαίωσε το Σωματείο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Ηρθε στο φως ότι τα συνδικάτα προειδοποιούσαν εδώ και μήνες για σοβαρές ελλείψεις και έλλειψη συντήρησης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και υπενθύμισε ότι πέρυσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της εθνικής εταιρείας παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με τη διαχείριση των συμβάσεων και τις επενδύσεις στο ασφάλεια σε ορισμένα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η επιχείρηση διάσωσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω της ανάγκης χρήσης ειδικών μηχανημάτων κοπής για το ξετύλιγμα των παραμορφωμένων υπολειμμάτων.
Πολλοί μαθητές πιστεύεται ότι ήταν συγκεντρωμένοι στο βαγόνι της καφετεριας , το δεύτερο κατα σειρα , το οποίο είχε την πλήρη πρόσκρουση της μετωπικής σύγκρουσης όταν οι δύο συρμοι συγκρούστηκαν στις 23:20 την Τρίτη. Είχαν επιβιβαστεί στο νυχτερινό τρένο για Θεσσαλονίκη στην Αθήνα μετά από το τριήμερο της καθαρας Δευτέρας
«Ήταν ένα τρένο, γεμάτο φοιτητες , παιδιά στα 20 τους», δήλωσεΚώστας Μπαργιώτας, ο επικεφαλής ορθοπεδικός γιατρός του νοσοκομείου. «Ήταν κάτι πραγματικά σοκαριστικό, τα βαγόνια τσαλακώθηκαν σαν να ήταν φτιαγμένα από χαρτί»
Χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν το πρωί και έγραψαν με κόκκινα γράμματα τη λέξη «δολοφόνοι» στα τζάμια των κεντρικών γραφείων της σιδηροδρομικής εταιρείας, Hellenic train.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά στη Βουλή, την τρίτη ημέρα εθνικού πένθους.
Στη Λάρισα, την πιο κοντινή πόλη στον τόπο του περιστατικού που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, και στην Πάτρα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε πένθος-
«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία μας (...) Είμαστε συντετριμμένοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η διοίκηση του πανεπιστημιακού κέντρου, που έχασε εννέα φοιτητές στο δυστύχημα.
Στην πανεπιστημιούπολη την Παρασκευή ήταν όλα σπασμένα πρόσωπα και δάκρυα. Τα μαθήματα έχουν διακοπεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα.
«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», είπε φοιτήτρια φιλοσοφίας.
Η οργή των φοιτητών και του λοιπού πληθυσμού δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τα mea culpa που προκάλεσε η κυβέρνηση για τις «χρόνιες» βλάβες του σιδηροδρομικού δικτύου, που είχαν να κάνουν με την τραγωδία.
Αυτή την Παρασκευή, τα σιδηροδρομικά συνδικάτα οργάνωσαν απεργία για δεύτερη συνεχή ημέρα, για να καταγγείλουν την «έλλειψη σεβασμού» των διαδοχικών κυβερνήσεων «προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που οδήγησε» σε αυτή την καταστροφή».
Σήμερα βγήκαμε στους δρόμους για να ζητήσουμε να αναληφθούν ευθύνες και να μην υπάρχει τίποτα κρυφό ή συγκαλυμμένο», είπαν οι διαδηλωτές.
«Αυτό που συνέβη είναι κρίμα», κατήγγειλε με δάκρυα στα μάτια μια διαδηλώτρια.
«Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το 2023 θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία, με θανάτους, μεταξύ των οποίων ολοι σχεδον φοιτητές», δήλωσε ο επικεφαλής φοιτητικού σωματείου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στον σταθμό Λάρισας για να συγκεντρώσει υλικό για τα αίτια του ατυχήματος.,οι έρευνες επιδιώκουν να εξαγνίσουν πιθανές ποινικές ευθύνες σε βάρος αρκετών διευθυντών της Hellenic Train, ιδιοκτησίας της ιταλικής δημόσιας εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane (FS).
Η Δικαιοσύνη προσπαθεί να βρει τα αίτια γιατί ένα τρένο με 342 επιβάτες και δέκα υπαλλήλους εξουσιοδοτήθηκε να ακολουθήσει την ίδια μ γραμμή με την εμπορική , στη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμάρχης του σταθμού της Λάρισας, 59 ετών, συνελήφθη μετά το συμβάν και κατηγορήθηκε για ένοχη ανθρωποκτονία και τραυματισμό, και ο δικηγόρος του είπε ότι αναγνώρισε "το λάθος του", αλλά ανέφερε και άλλους παράγοντες.
Ο δικηγόρος του, δηλωσε, ο πελάτης μου έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Αλλά δεν πρέπει να εστιάζετε σε ένα δέντρο όταν υπάρχει δάσος πίσω από αυτό ".Ακόμη και συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος θεωρούν, όπως δήλωσαν στον τοπικό Τύπο, ότι «δεν μπορεί να βαρύνει ένα άτομο όλη την ευθύνη».
Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας ζητώντας να διαλευκανθούν τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που γνώρισε η χώρα και η Ευρώπη.
Χιλιάδες φοιτητές, με μαύρα μπαλόνια στα χέρια, κάθισαν μπροστά στη Βουλή ζητώντας Δικαιοσύνη και εκκαθάριση των ευθυνών.
Θλίψη και πόνος για τα θύματα, αλλά και αγανάκτηση και αγανάκτηση για ένα κράτος που δεν εγγυάται αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο, την ασφάλεια των μεταφορών, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που εξέφρασαν οι Έλληνες τρεις ημέρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.
«Σε αυτή τη χώρα είναι από καθαρή τύχη που είμαι ζωντανός σήμερα και όχι ανάμεσα στους νεκρούς στο δυστύχημα», είπε φοιτήτρια, η οποία αυτή την Παρασκευή πήγε μαζί με χιλιάδες ανθρώπους μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.για την τραγωδία.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών έχουν προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία για το Σαββατοκύριακο.
Το κλίμα είναι τεταμένο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με το πένθος να δίνει τη θέση του στη δημόσια οργή για την αδυναμία του κράτους και του πολιτικού συστήματος να εκσυγχρονίσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο και να εγγυηθούν ασφαλείς μεταφορές για τους πολίτες.
«Όταν τα τρένα και οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν χειροκίνητα στην εποχή της ανάπτυξης και του αυτοματισμού, τότε κάτι δεν πάει πολύ καλά», καταγγέλλει ότι όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά και σε άλλους δημόσιους τομείς, «το Δημόσιο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών του», αφού πρακτικά «σπρώχνει» τους επαγγελματίες σε λάθη.
«Όταν είσαι γιατρός και για εβδομάδες μετά τις εφημερίες σου δεν σου χορηγούνται οι ρεπό που δικαιούσαι ανάπαυσης, δεν θα κάνεις λάθος; Είναι ανθρώπινο να το κάνεις», λέει 34χρονος γιατρός
Η οικονομική κρίση που γνώρισε η χώρα οδήγησε σε πολλές περικοπές προσωπικού τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον τομέα των μεταφορών, αλλά κυρίως ο σιδηρόδρομος είναι αυτός που έχει μείνει πιο εγκαταλειμμένος, χωρίς ελάχιστα μέτρα ασφαλείας.
Σε μεγάλο μέρος του σιδηροδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος όπου συνέβη το ατύχημα, δεν υπάρχει ούτε φωτεινή σηματοδότηση ούτε ηλεκτρονική καθοδήγηση, και όλα εξαρτώνται από ένα άτομο: τον επικεφαλής του σχετικού σταθμού.
Ο Έλληνας σταθμάρχης, κατηγορούμενος ότι έβαλε επιβατικό τρένο στο δρόμο μιας εισερχόμενης εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, αναμενόταν να δικαστεί το Σάββατο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία στην πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία.
Όμως, με τουςαξιωματούχους να περιγράφουν το ατύχημα ως τραγική περίπτωση ανθρώπινου λάθους, η κοινή γνώμη ενθουσιάστηκε με την πολυετή παραμέληση της ασφάλειας από την κυβέρνηση, όχι ενάντια σε έναν άνθρωπο που οι εργαζόμενοι στα σιδηροδρομικά και οι διαδηλωτές λένε ότι έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος.
«Θέλουν να πουν ότι φταίει ένας άντρας», είπε ενας 26χρονος, ο οποίος ήταν μεταξύ των εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα, την Παρασκευή. «Αλλά είναι μια κυβέρνηση δολοφόνων». Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου το Σάββατο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που επέκριναν την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις πολλών ετών ότι μια σιδηροδρομική καταστροφή ήταν αναπόφευκτη.
Μια από τις πινακίδες έγραφε: «Δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν τραγωδία». «Ήταν κρατική παραμέληση και δολοφονία».
Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, ο σταθμάρχης είπε στον οδηγό: «Απλά περάστε από το κόκκινο φανάρι».
Ωστόσο, τα πιθανά λάθη είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων λένε ότι τα φανάρια ήταν πάντα κόκκινα λόγω πολλών τεχνικών βλαβών. Τα τρένα είχαν μπει σε λάθος γραμμή στο παρελθόν, είπαν, αφήνοντας τους εργαζόμενους να προειδοποιούν ο ένας τον άλλον ότι πλησιάζουν τρένα μόνο με γουόκι-τόκι.
Ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας παραιτήθηκε λίγο μετά το ατύχημα, αναγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος σιδηροδρομικής ασφάλειας της χώρας δεν είχαν προχωρήσει αρκετά.
Όταν οι Έλληνες τοποθέτησαν μπουκέτα με λευκά τριαντάφυλλα στις γραμμές του τρένου, έβριζαν και την κυβέρνηση. Στις αγρυπνίες ανάβουν κεριά και μουρμουρίζουν ότι δεν πιστεύουν πια στα ψέματά τους. Όταν επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο στον κάμπο στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στα φορτηγά που έσερναν τα βαγόνια από το σημείο της συντριβής, κάποιοι από τους επιβάτες ηταν έντρομοι.
«Αν κατηγορήσουν το ανθρώπινο λάθος και δεν αλλάξουν το σύστημα, θα συμβεί ξανά», είπε ένας 53χρονος ταξιδιώτης.
Comments